ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της δράσης «Μελέτη καινοτόμου προώθησης του Δήμου Αγίου Βασιλείου»

Την Πέμπτη, 14/4/2022, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου στο Σπήλι, έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση της Δράσης «Μελέτη καινοτόμου προώθησης του Δήμου Αγίου Βασιλείου υπό το φως της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού», που εκπονεί ο Δήμος Αγίου Βασιλείου σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Η Δράση διενεργείται σε υλοποίηση σχετικής μεταξύ τους προγραμματικής συμφωνίας,  που συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ιωάννης Ταταράκης και ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης.

Η κ. Αγγελική Πελαντάκη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τον τουρισμό στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στην εναρκτήρια ομιλία της στην εκδήλωση, ανήγγειλε τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να συμμετέχει ενεργά πλέον στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού, διαμορφώνοντας  μια Ενιαία Δημοτική Πολιτική για την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής, εναρμονισμένη με την Περιφερειακή και Εθνική πολιτική για τον τουρισμό.

Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή, για να έχει αποτέλεσμα, εκτός από την σταθερή βούληση της Δημοτικής Αρχής και τους απαιτούμενους πόρους, χρειάζεται τη συνεργασία όλων των παραγωγικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής μας, ιδιαίτερα δε αυτών που δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή της αλυσίδας του τουρισμού.

Πρόβαλε , επίσης, την ανάγκη συνεργασίας με ειδικούς επιστήμονες – στην προκειμένη περίπτωση το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο-για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής εκμετάλλευσης της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας των επικοινωνιών, των κοινωνικών δικτύων και των έξυπνων συσκευών, με στόχο  τη δυναμική παρουσίαση στους επισκέπτες των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο δήμο μας.

Προδιαγράφοντας τις εξελίξεις είπε ότι η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη από ένα πλέγμα δράσεων που αφορούν:

-Την ενημέρωση  και διαβούλευση με τους φορείς και το ευρύτερο κοινό,

-Την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης,

-Την καταγραφή και την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου,

-Τη δημιουργία ενιαίας τουριστικής ταυτότητας για την περιοχή Δήμου Αγίου Βασιλείου (brandname)

-Την επιλογή των μέσων για την προβολή και την προώθηση των σημείων ενδιαφέροντος και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου,

-Την αξιοποίηση και τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού(εικονικές περιηγήσεις, βίντεο, φωτογραφικό υλικό ποιότητας, κ.α.)

-Τη δημιουργία εξειδικευμένων ιστοσελίδων, πολυμεσικών εφαρμογών και διαδραστικών συστημάτων ενημέρωσης επισκεπτών κ.α.

-Την αξιοποίηση του Ίντερνετ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες,

-Την ανάπτυξη ενός δυναμικού διαθεματικού συστήματος απόθεσης της πληροφορίας,

-Τον σχεδιασμό και την παραγωγή πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού, δομημένου με βάση την αρχή της ενιαίας τουριστικής ταυτότητας (π.χ. τουριστικός οδηγός για την ενδοχώρα, επιμέρους φυλλάδια για τις θεματικές ενότητες περιβάλλον, πολιτισμός κ.α.αντίστοιχα και  τη δημιουργία ντοκιμαντέρ),με διαφημιστικές καταχωρίσεις σε έντυπα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε τουριστικούς οδηγούς.

-Την συμμετοχή σε διάφορες αναγνωρισμένες  θεματικές τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδακαι το εξωτερικό,

-Τη συμμετοχή σε ημερίδες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και προβολής,

-Τη φιλοξενία δημοσιογράφων γενικού και ειδικού Τύπου κ.α.

Κλείνοντας η κ. Πελαντάκη επεσήμανε τον κίνδυνο οι ενέργειες αυτέςνα αποδειχθούν αποσπασματικές,αν δεν ενσωματωθούν στη Δημοτική Πολιτική Τουριστικής Ανάπτυξης στοχευμένες  δράσεις , που αφορούν κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας , όπως είναι οι Συγκοινωνίες, η Καθαριότητα, η Ασφάλεια, η Υγεία κ.α. και συμπλήρωσε ότι ως επιτροπή τουρισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου, πιστεύουμε ότι η συνέργεια Δήμου, επιστημόνων, εμπλεκομένων φορέων και δημοτών θα καταστήσουν την περιοχή μας ελκυστικό προορισμό στις προτιμήσεις ξένων και Ελλήνων  επισκεπτών προς όφελος όλων.

 Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ιωάννης Ταταράκης στο  χαιρετισμό του εξήρε την προσπάθεια της επιτροπής τουρισμού και της κ. Πελαντάκη και ενημέρωσε τους δημότες για την πρόοδο των έργων που εκπονεί ο Δήμος όπως: η βελτίωση της πρόσβασης στην παραθαλάσσια ζώνη,  ο Αγιοβασιλιώτικος Παραλιακός  Άξονας Αγία Γαλήνη  – Φραγκοκάστελο, τον Περιφερειακό της Αγίας Γαλήνης, τον Περιφερειακό του Πλακια, το νέο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού καθώς και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του, οι επεκτάσεις των υποδομών για ΑΜΕΑ και σε άλλες στις παραλίες εκτός της Αγ. Γαλήνης και του Πλακιά, που έχουν τοποθετηθεί εδώ και δύο χρόνια,  καθώς και για τη δρομολόγηση λεωφορείου για τις ενδοδημοτικές μετακινήσεις τους θερινούς μήνες. 

Στην συνέχεια ο κ Ταταράκης αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για την επόμενη περίοδο βασισμένο σε ένα μοντέλο βιώσιμος ανάπτυξης με παράλληλο στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου που  προσφέρει πλήθος προκλήσεων και ευκαιριών

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Αθανάσιος Μαλάμος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολυμέσων Δικτύων και Επικοινωνιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου , που παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση της παρουσίας της περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, δόθηκαν κατευθύνσεις για την συνέχιση της έρευνας και την έναρξη της καταγραφής του οικονομικού και πολιτιστικού δυναμικού του Δήμου και της σχετικής διαβούλευσης που ξεκινά.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν ζωηρό μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, συνεισφέροντας ιδέες, προτάσεις και εκφράζοντας τη βούληση τους για εθελοντική προσφορά για να επιτευχθεί η ανάδειξη, προβολή και προώθηση  του Δήμου Αγίου Βασιλείου.