Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελεγεία Ηρώων»

Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, αρχών και φορέων, πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα και με την συμμετοχή του Ομίλου Βρακοφόρων που απήγγειλαν για την περίσταση ριζιτικα τραγούδια και χόρεψαν χορούς, η εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ “Ελεγεία Ηρώων” της δημοσιογράφου Εύας Λαδιά για το Ολοκαύτωμα των Σακτουρίων από τους Ναζί.

Στο τέλος ο Πολιτιστικός σύλλογος παρέδωσε τιμητικές πλακέτες σε ανθρώπους που συνέβαλαν στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ με ανιδιοτελεια.

Συγκεκριμένα απονεμήθηκαν:

  • Στην πρόεδρο της Πολιτιστικής αναγέννησης και δημοσιογράφου Εύας Λαδιά για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ και για την παράδοση βιβλίων στο σύλλογο ΣΑΚΤΟΥΡΙΩΝ.
  • Στον Μπάμπη Πραματευτάκη για την μουσική του στο ντοκιμαντέρ.
  • Στον πολιτικό μηχανικό Αντώνη Χατζηδάκη για την δωρεάν εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την κατασκευή του ιστορικού και πολιτιστικού κέντρου Σακτουρίων.

Επίσης ο Πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε για την οικονομική αρωγή τους τον Περιφεριαρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτακη την Αντιπεριφερειαρχη Μαίρη Λιονη τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταρακη.  Επίσης ευχαρίστησε  τον διευθυντή εκπαίδευσης την Σχολής Αστυφυλακων Ρεθύμνου Νίκο Τζανακακη για την προσωπική του συμβολή. 

Ευχαριστίες εκ μέρους του συλλόγου στον πρόεδρο του ομίλου Βρακοφορων Στέλιο Κιαγιαδακη και στα συγκροτήματα του ριζιτικου και του χορού.

Ευχαριστουμε και τον ράδιο τηλεοπτικό παραγωγό Στέλιο Παττακο για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης και των υπευθυνο τελεταρχη της περιφερειακης ενότητας Ρεθύμνου Σταύρο Μπαλτατζιδη.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης στην ομιλία του εκτός από το καλοσωρισμα στους παρευρισκομενους μίλησε επιγραμματικα για το ιστορικό του ολοκαυτώματος, για τους σκοπούς του συλλόγου και ανέφερε ότι οι ήρωες του 1941-44 ήταν απλοί άνθρωποι που έκαναν το καθήκον τους, χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτοί ήταν οι μαχητές της ελευθερίας και της τιμής. Αυτοί ήταν οι γενναίοι που αγαπούσαν την πατρίδα τους και σέβονται την ιστορία της. Αυτοί ήταν οι “Αθάνατοι ” που έπεσαν τραγουδώντας αντάμα με το θάνατο. Αυτοί ήταν οι “τρελοί” που την ήττα την μεταμόρφωσαν σε Νίκη. Είναι η μοίρα μας να σηκωνομαστε και να σκεκομαστε όρθιοι, απέναντι σε κάθε κατακτητη.

Αυτή τη στάση ζωής έχουν τηρήσει όλες οι προηγούμενες γενεές μας…. Αυτό λειτουργεί ως εθνική παρακαταθήκη, ως συλλογική συνείδηση, ως καθήκον απέναντι στον πολιτισμό μας… Είναι μέσα στο αίμα μας… τροφοδοτεί την καρδιά μας, έτσι μόνο μπορούμε να ζήσουμε!!!!

Είναι ακριβώς όπως και η Ελλάδα, που είναι η ψυχή και το πνεύμα της Ανθρωπότητας, γι αυτό κι αποτελεί το ακριβότερο “δώρο”του χρόνου, σε όλο τον κόσμο!