ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας με το Φώτη Κουρμούση

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Νοεμβρίου με μεγάλη συμμετοχή η  ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για τη “Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας”, την οποία οργάνωσε το Επιμελητήριο Ρεθύμνης σε συνεργασία με  τον Δήμο Ρεθύμνου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου και τον Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρεθύμνου.

Στην τηλεδιάσκεψη  μίλησε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, ενώ συμμετείχε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κουρμούλης. Ο Ειδικός Γραμματέας κ.  Κουρμούσης  παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τις καινοτομίες του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» και, σε συνεργασία με στελέχη της Γραμματείας, ανέλυσε βασικά θέματα του νέου πλαισίου. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στα  ακόλουθα:

  • στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών σε έως 240 δόσεις
  •  τη διαδικασία πτώχευσης – απαλλαγής οφειλών φυσικών & νομικών προσώπων και παροχής 2ης ευκαιρίας
  •  στις πρόνοιες για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την προστασία της 1ης κατοικίας
  •  στο ρόλο των επιστημονικών κλάδων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης μετέφερε συγκεκριμένα ερωτήματα επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου και αναφέρθηκε σε σημεία που χρήζουν προσοχής κατά την εφαρμογή του Νόμου.  Τόνισε επίσης ότι το Επιμελητήριο Ρεθύμνης  θα παρακολουθεί την εφαρμογή του Πλαισίου και  θα  προτείνει βελτιώσεις σε όποια σημεία του αποδειχθούν ανεπαρκή, με γνώμονα στην υποστήριξη των επιχειρήσεων του.

Ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης, περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί πολίτες, ενώ τόνισε ότι σημαντικές παράμετροι που αφορούν τους οφειλέτες  εναπόκεινται και στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Ζήτησε επίσης  από τους εισηγητές διευκρινήσεις κάποιων  σημαντικών θεμάτων  του ν. 4738.

Ο κ. Κουρμούλης του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές, ζήτησε διευκρινήσεις σε  στοιχεία του πλαισίου του Νόμου που χρήζουν επεξηγήσεων και ζήτησε την συνέχιση της  πραγματοποίησης σχετικών ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ενημέρωση όλων  των ενδιαφερομένων.

Στη συνέχεια τα στελέχη της ΕΓΔΙΧ απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες δίδοντας διευκρινήσεις για σχετικά ειδικά θέματα. Ολόκληρο το  ενημερωτικό υλικό για το πλαίσιο του νέου Νόμου βρίσκεται στην ιστοσελίδα της  Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: http://www.keyd.gov.gr.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και υποστήριξη των ενδιαφερομένων, στην Περιφέρεια Κρήτης λειτουργούν 2 από τα 50 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ/ΓΕΥΔ), τα οποία παρέχουν δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλές, οδηγίες και ενεργή υποστήριξη στα θέματα διαχείρισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Λόγω της πανδημίας η ενημέρωση πραγματοποιείται αποκλειστικά τηλεφωνικά κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το τηλέφωνο για προγραμματισμό συνάντησης είναι το 213 212 5730.