ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τίμησαν τον Σταύρο Καλλέργη στον Μπραχίμο Περάματος Μυλοποτάμου

Παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της φετινής Παγκρήτιας Πρωτομαγιάς, στον Μπραχίμο Περάματος Δήμου Μυλοποτάμου.

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον πρωτεργάτη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα Σταύρου Καλλέργη, η οποία τελείται στην κατοικία του, που έχει αναστυλωθεί στην συμβολή της Παλαιάς Εθνικής Οδού με την Επαρχιακή Οδό προς Χουμέρι. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Μυλοποτάμου και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Καλωσόρισμα απεύθυνε ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος και χαιρετισμούς πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των τεσσάρων εργατοϋπαλληλικών κέντρων του νησιού κ.κ. Γιώργος Λιολάκης του Ρεθύμνου, Γιάννης Μανωλικάκης των Χανίων, Στέλιος Βοργιάς του Ηρακλείου και Μανώλης Πεπόνης του Λασιθίου. 

Παρευρέθηκαν ακόμα, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Γιάννης Παρασύρης, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Σκορδίλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

«Κυρίες και κύριοι,
βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίζουμε και φέτος στην αυλή του σπιτιού του Σταύρου Καλλέργη.
Στην αυλή με τις μνήμες, τον τόπο που φιλοξένησε τον άνθρωπο εκείνο, ο οποίος έβαλε τις βάσεις για να διεκδικεί ο λαός τα εργατικά του δικαιώματα, να αγωνίζεται για τα ιδανικά της δημοκρατίας και της λαϊκής αυτοδιάθεσης. 
Και η παρουσία μας εδώ, δεν σηματοδοτεί μόνο το χρέος μας για την απόδοση της τιμής. 
Η εκδήλωση αυτή, αποτελεί ένα μόνιμο βήμα για να εκδηλώνουμε την διαφωνία μας, με τις ανατροπές των σημαντικών κατακτήσεων των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων και όλων των πολιτών γενικά, όπως δυσμενώς διαμορφώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Δυστυχώς βιώνουμε τα χρόνια της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, των κατώτατων και υποκατώτατων μισθών, των πενιχρών συντάξεων, της οριακής επιβίωσης των νοικοκυριών.
Έτσι ερχόμαστε και πάλι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, το οποίο είχε πει ο Σταύρο Καλλέργης “ο καταβάλλων κατά τας δυνάμεις του ν’ απολαμβάνη κατά τας ανάγκας του”.
Και αυτό πως επιτυγχάνεται;
Την απάντηση την είχε δώσει και πάλι ο Σταύρος Καλλέργης: «έκαστος δια όλους και όλοι διά έκαστον»!
Κυρίες και Κύριοι,
οι αγώνες και τα μηνύματα του Σταύρου Καλλέργη παραμένουν διαχρονικά και οφείλουμε σήμερα όχι μόνο να αναφερόμαστε σε αυτά αλλά κυρίως να φροντίσουμε να ξαναγίνουν «κτήμα» της νέας γενιάς, που δυστυχώς έχει μπροστά της πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ανάγκη προάσπισης των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους, που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που συνεχίζουμε να βιώνουμε.
Να είμαστε όλοι μαζί, να είμαστε δυναμικοί, να είμαστε μαχητικοί, να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τα δικαιώματα μας. 
Να ζούμε σε ένα συνεχή αγώνα κατάκτησης αυτών που μας αξίζουν ως εργαζόμενοι πολίτες, ως οικογενειάρχες, ως άνθρωποι με αξιοπρέπεια που μας αξίζει ένας καλύτερος κόσμος, ένας κόσμος δίκαιος, αξιοκρατικός με ίσες ευκαιρίες για όλους. 
Φίλες και φίλοι, με τις σκέψεις αυτές, σας καλωσορίζουμε στο Μπραχίμο και ευχόμαστε τα μηνύματα του Σταύρου Καλλέργη να συνεχίσουν να εμπνέουν τις κοινωνίες στα οράματα και τους αγώνες τους. Σας ευχαριστώ.»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΦΩΤΟ ΑΣΤΟΡΙΑ ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΑΣΗΣ ΠΕΡΑΜΑ