ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινοι: «Φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ»

Η στρατηγική της ΕΕ για τα ηλιακά στοχεύει σε πάνω από 320GW από φωτοβολταικά μέχρι το 2025 (διπλασιασμός σε σχέση με το 2020) και 600 GW μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κτιρίων – Rooftop PV – ΜΠΟΡΟΥΝ να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Αυτό αντιστοιχεί στο σημερινό …μερίδιο του αερίου στην Ευρώπη.

Όμως αυτές οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα έπρεπε να παρθούν …χθες, όχι να μετατεθούν για το 2023..

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, συνεκτικές πολιτικές και αποφάσεις που δεν λαμβάνονται υπό την πίεση ισχυρών ενεργειακών λόμπι. Και σωστή ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων.

Αντικατοπτρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της ηλιακής ενέργειας στις πολιτικές της, η Επιτροπή ενέκρινε τον Μάιο του 2022 μια Στρατηγική της ΕΕ για την Ηλιακή Ενέργεια παράλληλα με το σχέδιο REPowerEU. Η στρατηγική ακολουθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καλύπτοντας όλες τις τεχνολογίες και τη ζήτηση. Εντοπίζει τα εμπόδια που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ηλιακή ενέργεια να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στην ενεργειακή μετάβαση και προτείνει μέτρα για την άρση τους. Ειδικότερα, η στρατηγική προτείνει 3 πρωτοβουλίες

  • μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ηλιακών στις στέγες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας στα κτίρια.
    Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει πρόταση για σταδιακή εισαγωγή της υποχρέωσης εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας σε διαφορετικούς τύπους κτιρίων τα επόμενα χρόνια
  • μια μεγάλης κλίμακας εταιρική σχέση δεξιοτήτων της ΕΕ που καλύπτει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα
  • μια συμμαχία βιομηχανίας ηλιακών φωτοβολταϊκών της ΕΕ, ένα φόρουμ για τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου να συνεργαστούν για την αύξηση της παραγωγής στην ΕΕ.

Εγκρίθηκε επίσης παράλληλα με το σχέδιο REPowerEU, η πρωτοβουλία για ταχύτερη αδειοδότηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ.

Φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά είναι μια μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ηλιακά κύτταρα για τη μετατροπή της ενέργειας από τον ήλιο. Αυτά τα ηλιακά κύτταρα συναρμολογούνται σε ηλιακά πάνελ και στη συνέχεια εγκαθίστανται στο έδαφος, στις στέγες, σε μπαλκόνια, σε πέργκολες ή επιπλέουν σε φράγματα, λίμνες, αρδευτικά κανάλια ή χρησιμοποιούνται και ως στέγαστρα σε θερμοκήπια.

Προλαβαίνουμε την κλιματική κρίση αλλά και την ενεργειακή κρίση;

Όσα φωτοβολταϊκά εγκαταστάθηκαν μέσα σε 2 δεκαετίες μπορεί να εγκαθίστανται τώρα μέσα σε ένα χρόνο. Η πανδημία και η ενεργειακή ακρίβεια – σε συνδυασμό με πολιτικές υποστήριξης σε ορισμένες χώρες – έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγή και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η παραγωγική διαδικασία έχει πλέον την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε μια ζήτηση για σύνδεση στο δίκτυο φωτοβολταϊκών που θα παράγουν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 940 GW, κάτι που αντιστοιχεί στο 5,8% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο Βloomberg αυτή η εν δυνάμει έκρηξη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι ισοδύναμη με όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 20 μηνών από τα υπάρχοντα σήμερα 438 πυρηνικά εργοστάσια!

Αν κάθε χρόνο εγκαθίστανται ηλιακά συστήματα που παράγουν 630 GW (η δυναμικότητα προσεγγίζει όμως πλέον τα 940 GW) από το …2030 μέχρι το 2050 σύμφωνα με την περσινή πρόβλεψη του Διεθνού Γραφείου Ενέργειας – International Energy Agency – η ανθρωπότητα μπορεί να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα μέχρι το 2050.

Μέσα σε 9 χρόνια εξάλλου το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 90%, όταν σήμερα η τιμή του αερίου στην ΕΕ είναι 18 φορές αυτή που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Λύσεις υπάρχουν

Ποια είναι τα δύο σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν:

– η παραγωγή των φωτοβολταϊκών γίνεται σήμερα στην Κίνα, θα πρέπει λοιπόν ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής να είναι στην Ευρώπη – και φυσικά η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο εισαγωγέας
– η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών μπορεί και πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών, με εγκατάσταση στα κτίρια και στις γειτονιές, κάτι που μπορεί να γίνεται γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος, ώστε να επωφεληθούν από την ηλιακή επανάσταση, την ενεργειακή μετάβαση σε ένα μέλλον πιο δίκαιο βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πράσινοι – https://prasinoi.gr