ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα με το «Ρεμπέτικο» του Κ. Φέρρη κάνει το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων 40 Χρόνια μετά την 1η προβολή του

Το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κάνει πρεμιέρα με τη νέα κόπια της μυθικής ταινίας «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη. Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από τη πρώτη προβολή της ταινίας. Εμπνευσμένος από την πολυτάραχη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας του ρεμπέτικου, Μαρίκας Νίνου, ο Κώστας Φέρρης αφηγείται την τραγική ιστορία της, την ιστορία μιας ταλαντούχας τραγουδίστριας των ρεμπέτικων τραγουδιών, από τη γέννησή της στη Σμύρνη το 1917, μέχρι τον πρόωρο χαμό της στην Αθήνα το 1955.

Καθώς η οικογένεια της νεαρής Μαρίκας βρίσκει καταφύγιο στην Ελλάδα, στον απόηχο της μεγάλης πυρκαγιάς της Σμύρνης και της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Κώστας Φέρρης απεικονίζει μια εύθραυστη κοινωνικοπολιτική ισορροπία και κομβικά ιστορικά γεγονότα, ενσωματώνοντας αυθεντικές ειδήσεις στο ταξίδι ζωής της Μαρίκας. Η ταινία «Ρεμπέτικο» ακολουθεί τα πρώτα της βήματα ως τραγουδίστρια στις ταβέρνες του πολυσύχναστου λιμανιού του Πειραιά, τη σχέση της με τον μέντορά της Μπάμπη, την επιτυχία της στα νυχτερινά μαγαζιά της Αμερικής και τέλος το θάνατό της.

Με την καθοδήγηση του Φέρρη και τη Μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, ένα σημαντικό καστ ηθοποιών δημιουργεί το διαχρονικό έπος που έχει πια καταγραφεί στο DNA μας.

Ο Σκηνοθέτης θα παραβρεθεί και θα τιμηθεί στην πρεμιέρα του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023.