ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Πρεμιέρα της Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου

Με ιδιαίτερη χαρά το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου παρουσιάζει την δεύτερη κατά σειρά παραγωγή του για το θέρος 2017.

ANOIKTO-ZEVGARI

Πρόκειται για την Πειραματική Σκηνή που ανεβάζει το έργο Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε «Ανοιχτό … σχεδόν ορθάνοιχτο ζευγάρι» με τον Βασίλη Ξενικάκη και την Γεωργία Γαλιάκη.

Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει την Πέμτπη 6 Ιουλίου 2017 και ώρα 9 μ.μ. στο Χώνος, στο πλαίσιο των «Αγιοκυριακάτικων Εκδηλώσεων» που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώνους υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μυλοποτάμου.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο «Coppia aperta, quasi spalancata» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε.

Την παραγωγή κάνει ο οργανισμός Πολιτισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «ο Αυλοπόταμος».

Η Χριστίνα Στυλιαρά και ο Νίκος Βεργάκης μετέφρασαν το κείμενο και ο Χαρίδημος Ξενικάκης το επιμελήθηκε φιλολογικά. Την ηχητική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβε η Χρύσα Μπαγιαρτάκη και τον φωτισμό ο Μπάμπης Φοδελιανάκης, που είναι και ο γενικός «μαστροχαλαστής» της ομάδας! Μέγας χορηγός θετικής ενέργειας είναι η Άννα Σταφυλάκη.

Η Γεωργία Γαλλιάκη και ο Βασίλης Ξενικάκης παίζουν, σκηνοθετούν, κατασκευάζουν σκηνικά, επιλέγουν κοστούμια, μουσική, φωτισμό και αναλαμβάνουν…γενικά καθήκοντα Ιδιαίτερη ήταν επίσης η συμβολή του καταξιωμένου ηθοποιού Στέφανου Ληναίου που έδωσε ουσιαστικές συμβουλές στα παιδιά για το έργο και τους συγγραφείς του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Ντάριο Φο και η Φράνκα Ράμε με το έργο αυτό είναι σαν να κάνουν ακτινογραφία στα δύο φύλα, προκειμένου να ανακαλύψουν τις βαθύτερες ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Τα αποτελέσματα μάς τα παρουσιάζουν με αξιοσημείωτη ευκρίνεια, αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια. Ένα έργο που, φαινομενικά, κινείται σε μια επιδερμική παρατήρηση της αιώνιας διαμάχης των φύλων, κατανοούμε στο τέλος ότι έχει πολύ βαθύτερα κίνητρα. Δεν είναι ο άνδρας ή η γυναίκα είναι ο άνθρωπος και η συμπεριφορά του απέναντι στον συνάνθρωπο και σύντροφό του, που κινεί την πένα του συγγραφέα. Ο σύγχρονος, καπιταλιστικός τρόπος ζωής, έχει διαφθείρει σε τέτοιο σημείο τον άνθρωπο, που στο βωμό της ατομικής προστασίας και βολής έχουν θυσιαστεί βασικές αξίες, όπως αυτή της συμβίωσης και της συντροφικότητας. Αξίες θεμελιώδεις στην δόμηση μιας υγιούς κοινωνίας. Η λύση του προβλήματος στο τέλος αφήνεται στον κόσμο. Άλλωστε πάνω από όλα, αυτό που έχει σημασία πρώτα είναι η συνειδητοποίηση, ο προβληματισμός για το πώς ένα έργο γραμμένο το 1983 είναι τόσο μα τόσο οικείο σε εμάς σήμερα…

Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου ξεκίνησε την παρουσία της τον Σεπτέμβριο του έτους 2015 με το έργο του Ά. Τσέχωφ «Πρόταση Γάμου» στην εξαιρετική μετάφραση του Λυκούργου Καλλέργη. Μάλιστα, η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο χωριό Χουμέρι, που είναι και η γενέτειρα του μεταφραστή, στην ειδική εκδήλωση του Δ. Μυλοποτάμου της ονοματοθεσίας της οδού «Λυκούργου Καλλέργη».

Στη συνέχεια εντάσσονται νέα μέλη στην ομάδα, που αρχίζει να δουλεύει εργαστηριακά πάνω στο ιστορικό γεγονός της ανατίναξης της Μονής Αρκαδίου με πλήθος από θεατρικές ασκήσεις αλλά και απόπειρες θεατρικής συγγραφής. Το έργο θα παρουσιαστεί αργότερα.

Το “Ανοιχτό Ζευγάρι” είναι η τρίτη κατά σειρά δράση της Πειραματικής Σκηνής και η δεύτερη που παρουσιάζεται.