ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης για τη σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο.

Η ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου του προορισμού, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας της Κρήτης που δεν διαθέτει σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρά την έντονη διαχρονικά αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, με πλήθος σωστικών ανασκαφών του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και συστηματικών ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ελληνικών Πανεπιστημίων και ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, και συνεργασίες αυτών, με πληθώρα σημαντικών ευρημάτων που παραμένουν σε αρχαιολογικές αποθήκες.

Και αυτό γιατί είναι αδύνατη η έκθεσή τους στον περιορισμένο χώρο της Προσωρινής Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, λόγω στατικών προβλημάτων του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, το οποίο επίσης δεν επαρκούσε για την έκθεση του αρχαιολογικού υλικού.

Το οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου είναι εμβαδού 5.912,14 τ.μ. σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου, έχει γίνει δε η αναγκαία τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής για τον λόγο αυτό.