ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία: Μακρόν και Λεπέν στον β’ γύρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν πήραν τα δύο εισιτήρια για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και της Λεπέν σχηματίζεται ήδη μετά τον α’ γύρο, με τους Φιγιόν, Βαλς και Αμόν να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον Μακρόν.

μακρόν - λε πεν

Αξιοσημείωτη η μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών, όπως και το πολύ καλό αποτέλεσμα για τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής:

  • Εμανουέλ Μακρόν: 23,75%
  • Μαρίν Λεπέν: 21,53%
  • Φρανσουά Φιγιόν: 19,91 %
  • Ζαν-Λικ Μελανσόν: 19,64%

Στήριξη στον Μακρόν

Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και της Λεπέν σχηματίζεται ήδη μετά τον α’ γύρο, με τους Φιγιόν, Βαλς και Αμόν να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον «ανεξάρτητο» -πλην νεοφιλελεύθερο πρώην τραπεζίτη- Μακρόν. Αντίθετα, ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν απέφυγε να εκφράσει την υποστήριξή του προς κάποιον από τους μονομάχους του β’ γύρου, περιμένοντας τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα, ήρθαν στο προσκήνιο δημοσκοπήσεις για τους μονομάχους του δεύτερου γύρου των εκλογών, όπου καταγράφεται μεγάλο προβάδισμα για τον Εμμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38%, σύμφωνα με δημοσκόπηση IPSOS/SOPRA STERIA, ενώ ανάλογο είναι το αποτέλεσμα και στη δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE, όπου ο Μακρόν λαμβάνει το 64%.