ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 157ης Επετείου του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 157ης Επετείου του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Γενικός Σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από το πρωί της 4ης Νοεμβρίου έως και την δύση του ηλίου της 8ης Νοεμβρίου 2023.

Σημαιοστολισμός & φωταγώγηση Λιμένων και Ελλιμενισμένων πλοίων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης του Ρεθύμνου στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη από Τμήμα Απόδοσης Τιμών του 547 ΑΜΤΠ.

19:30 Aίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» (Ωδείο Ρεθύμνης)
Εκδήλωση της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Ρεθύμνης με θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν την αερόβια ικανότητα και την απόδοση στους δρόμους αποστάσεων». Ομιλητές: Κουνούπης Αναστάσιος – Καραμπίνας Δημήτριος, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.
Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης &  Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Ρεθύμνης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Ιερά Μονή Αρκαδίου

09:45 Αρχιερατικό τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο στην πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
09:55  Αφή της φλόγας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.
11:30 Εκκίνηση Αρκάδιου Δρόμου Ανδρών – Γυναικών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Δήμος Μυλοποτάμου / Δημοτική  Κοινότητα Λιβαδίων

10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Λιβαδίων με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.
10:45 Παρέλαση προς το μνημείο του Ήρωα Καπετάν Ιωάννη Σωπασή ή «Κούβο» των μαθητών του Γυμνασίου Κράνας και του Δημοτικού Σχολείου και Nηπιαγωγείου Λιβαδίων.
11:00 Ομιλία με τίτλο «Η Κρήτη τιμά τον Λιβαδιώτη Πεντακοσίαρχο  Ιωάννη  Σωπασή Κούβο και   την Oμάδα του» από τον κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, Γεωπόνο στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιστορικό Ερευνητή.
Κατάθεση στεφάνων – Τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων στην  εθελοθυσία του Αρκαδίου από τον Γιώργη Βάμβουκα – Φλασκή.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Ανάκρουση εθνικού ύμνου.

ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Δήμος Ρεθύμνης

09:00 Ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία   με τη φροντίδα της Υπεύθυνης της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης κας Μαρίας Παλάση στο Ηρώο του Καπετάν Παχλά στα Περιβόλια (Πλατεία  Αγίων Αναργύρων).
11:45 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία,  το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνίδων οδηγών, με τη φροντίδα της Υπεύθυνης της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, κας Μαρίας Παλάση στον Ανδριάντα του πυρπολητή Κωστή Γιαμπουδάκη. (Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων).

Δήμος Μυλοποτάμου / Δημοτική Κοινότητα Μαργαριτών

10:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ηρωικού Ηγουμένου Αρκαδίου, Γαβριήλ Μαρινάκη, στις Μαργαρίτες με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.    

Δήμος Ρεθύμνης /Δημοτική Κοινότητα Αμνάτου

11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή της ηρωίδας Χαρίκλειας Δασκαλάκη στην Αμνάτο με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

Δήμος Ρεθύμνης / Δημοτική  Κοινότητα Άδελε

12:30  Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του πυρπολητή Κωστή  Γιαμπουδάκη στο Άδελε με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.
13:00 Παρέλαση τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπείας μαθητών του Δήμου Ρεθύμνης και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης. Παραδοσιακό κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε – Αγίας Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Γιαμπουδάκης».

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Δήμος Ρεθύμνης

08:30 Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.
10:00 Παρέλαση Πολιτικών, Στρατιωτικών Τμημάτων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.    
Πέρας της Παρέλασης
11:10 Αναχώρηση Επισήμων για την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ιερά Μονή Αρκαδίου

11:25 Άφιξη Αρχών & Επισήμων στην Ιερά Μονή Αρκαδίου – Απόδοση Τιμών από το Τμήμα Απόδοσης τιμών του 547 & 548 Α/Μ ΤΠ και της ΣΜΣ   της 5ης Μεραρχίας Κρητών.
12:00 Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.
12:15 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Επετείου του Ολοκαυτώματος με τίτλο «Η Εθελοθυσία του Αρκαδίου της Λευτεριάς Σημάδεψε τον Δρόμο» από τον  κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, Γεωπόνο στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιστορικό Ερευνητή.
12:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.
12:40 Κατάθεση Στεφάνων από τους Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των  Ενόπλων Δυνάμεων
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
– Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
– Έπαρση της Σημαίας.
13:00 Κέρασμα εκ μέρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στο Ηγουμενείο και στον περίβολο της Ιεράς Μονής.
17:30 Επίσημη Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη από Άγημα Απόδοσης Τιμών του 547 & 548 Α/Μ ΤΠ.       

Τα στεφάνια με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου και να έχει δηλωθεί στον υπεύθυνο  τελετάρχη  (τηλ. 28313 43102 κ. Παλτατσίδης Σταύρος), το όνομα του εκπροσώπου του φορέα ή συλλόγου, που θα το καταθέσει, το αργότερο έως την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023.