ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρόγραμμα στήριξης γονέων νηπίων των παιδικών σταθμών του Δήμου Ρεθύμνου

Μια επωφελής συνεργασία δύο κοινωνικών δομών με αναγνωρίσιμων έργο στο  Ρέθυμνο, ξεκινά τον ερχόμενο μήνα πρόγραμμα στήριξης  γονέων νηπίων που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς του Δ. Ρεθύμνης. Το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δ. Ρεθύμνης, προγραμματίζει τη συγκρότηση ομάδας Γονέων βρεφικής – νηπιακής ηλικίας, με θέμα «Ανακαλύπτοντας …τον κόσμο των νηπίων».

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Γονέων θα γίνει  τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 κατά τις ώρες 5.30 μμ- 7.30 μμ,  στo χώρο του Κέντρου  Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου (οδ. Δημοκρατίας 51, τηλ: 28310 50100, 20390).

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά  10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, επομένως η λειτουργία της Ομάδας Γονέων θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του προσεχούς  Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να οργανωθεί εγκαίρως και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Ομάδα Γονέων, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι γονείς να δηλώσουν της συμμετοχή τους έως τις 6/10/22 στους υπεύθυνους λειτουργίας του κάθε Παιδικού Σταθμού.

Πρόκειται για μια ωφέλιμη και αποτελεσματική κοινωνική παρέμβαση, η οποία  προσφέρεται  δωρεάν στις /στους συμμετέχουσες/σες γονείς νηπίων, υποστηρίζεται από καταρτισμένα  επιστημονικά στελέχη των δύο συνεργαζόμενων δομών και αποσκοπεί  στη διευκόλυνση της πρόσβασης των γονιών στον περίπλοκο, θαυμαστό κόσμο των αναγκών και επιθυμιών των μικρών τους παιδιών.

Στις προγραμματισμένες συναντήσεις, θα επιχειρηθεί η προσωπική βελτίωση κι εξέλιξη του γονέα σε συνδυασμό με την διασφάλιση αρμονικών κι υγιών σχέσεων με το νήπιο παιδί του αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ειδικότερα θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς  :

  • Να μοιραστούν  τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους με άλλους γονείς 
  • Να δεχθούν  υποστήριξη στη διαχείριση των δυσκολιών της καθημερινότητας τους. 
  • Να βελτιώσουν την ικανότητά τους για πιο αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
  • Να προετοιμαστούν για την επιτυχή αντιμετώπιση της αλλαγής που  επιφέρει η μετάβαση του βρέφους τους στη νηπιακή ηλικία. 
     Να γνωρίσουν τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του νηπίου παιδιού τους.  
  • Να  διαχειριστούν τις «εκρήξεις» στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως τα ξεσπάσματα θυμού και το «όχι» του νηπίου
  • να αντιληφθούν  τη σημασία της συναισθηματικής «διαπαιδαγώγησης», και αν κατανοήσουν τις διαστάσεις της  αδελφικής αντιζηλίας
  • να  ενημερωθούν για προτεινόμενους τρόπους αποτελεσματικής πειθαρχίας και πώς να θέτουν υγιή όρια στο νήπιο.

Αναγνωρίζοντας  τη σημασία που έχει το ηλικιακό αυτό στάδιο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού ,την αυτοεικόνα του, την αυτονομία του  και τη σχέση του με το περιβάλλον του,η αρμόδια Αντιδήμαρχος Δρ ‘Αννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δ. Ρεθύμνης καθώς ,και το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ρεθύμνου, καλούν τις συμπολίτισσες και συμπολίτες νηπίων των Παιδικών Σταθμών Δ.Ρ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίδεται  να εξελιχθούν θετικά προς όφελος των ίδιων και των οικογενειών τους.