ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Προς υποχρεωτικότητα για 3 δόσεις και μία επανάληψη ετησίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Προς την καθιέρωση τριών δόσεων χορήγησης εμβολίου για κορονοϊό covid-19 και αναμνηστική μία δόση κάθε χρόνο μετά, φαίνεται να καταλήγουν οι επιστήμονες.

Την αλλαγή του σχήματος δόσεων από 2 σε 3 για την καλύτερη ανοσία έναντι του covid-19 φαίνεται να αποφασίζουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Επίσης, ανέφερε ότι με τη λογική πως ο covid-19 θα γίνει ενδημικός όπως η γρίπη, θα χρειάζεται κάθε χρόνο μία επαναληπτική δόση.

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε, πως η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων. Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Αναφέρθηκε ακόμη στις πιθανές παρενέργειες, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις δύο προηγούμενες δόσεις. Δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Επιπλέον τόνισε πως δεν αποκλείεται η τρίτη δόση να είναι και η τελευταία κι από εκεί και πέρα να γίνεται ένας εμβολιασμός κάθε χρόνο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση όσον αφορά στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στην ΕΕ.

Τις τελευταίες 7 ημέρες κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για πρώτη δόση ενώ περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες μπορούν να κάνουν τρίτη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη ότι πλέον η σχετική πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κανονίσουμε τη συμπλήρωση του εξαμήνου ημερολογιακά τη δόση. Όλοι οι πολίτες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ, έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ακριβώς με τη συμπλήρωση των έξι μηνών, όπως έχουν συστήσει οι ειδικοί.

«Απαιτείται κάποια σχετική προσαρμογή στην πλατφόρμα και αναμένεται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Παρασκευή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Η αναμνηστική δόση σε αυτές τις κατηγορίες θα γίνεται με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα επιλογής. Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών η αναμνηστική δόση θα γίνεται να τα εμβόλια των Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson.