ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρόσκληση στο 2o Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας που θα διεξαχθεί στο Αμάρι

Το συνέδριο επιδιώκει να εγείρει ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις γύρω από τις σχέσεις που έχουν το φαγητό, το ποτό, οι διατροφικές και μαγειρικές συνήθειες, οι γεύσεις και οι συνταγές με τη μνήμη και την ταυτότητα (ατομική, ταξική, ομαδική, τοπική, εθνική, εθνοτική κ.λ.π.), από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα και στη διασπορά.

Το συμπόσιο θα φιλοξενηθεί στο Αμάρι, στις 20 και 21 Ιουλίου 2013.

Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή επιστημόνων και επαγγελματιών από το χώρο των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών (αρχαιολογία, εθνοαρχαιολογία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, ιστορία, διαπολιτισμικές σπουδές, εκπαίδευση, ηθική, γυναικείες σπουδές, λογοτεχνία, φιλολογία κ.λ.π.), εθνοβοτανολόγων, καλλιτεχνών, ακτιβιστών, επαγγελματιών από το χώρο της γαστρονομίας και της παραγωγής τροφίμων κ.α.

Οι ανακοινώσεις, τα posters, οι εικαστικές δημιουργίες και οι διαδραστικές συνεδρίες θα καλύπτουν τα παρακάτω θέματα, αλλά δεν θα περιορίζονται σε αυτά.

  • Διατροφικές επιλογές και ταυτότητες στον αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό κόσμο.
  • Σχέσεις ανάμεσα στους διατροφικούς περιορισμούς και την ταυτότητα στον ελληνικό κόσμο.
  • Σχέσεις του φαγητού και των διατροφικών και μαγειρικών πρακτικών με την ταυτότητα, το φύλο και τη γενιά.
  • Φύλο, εθνότητα και πρακτικές κατανάλωσης.
  • Ο ρόλος του φαγητού και των διατροφικών συνηθειών στη δομή της ελληνικής οικογένειας.
  • Ο ρόλος του φαγητού, του μαγειρέματος και της κατανάλωσης στις ελληνικές διασπορικές κοινότητες και η χρήση τους στη διαδικασία διαμόρφωσης ταυτότητας.
  • Ο πολιτισμικός ρόλος του φαγητού και της κατανάλωσής του στις παλιότερες και νεώτερες γενιές μεταναστών στην Ελλάδα.
  • Πολιτισμικές ιστορίες των μεταναστών με επίκεντρο το φαγητό.
  • Το φαγητό ως μέσο πολιτισμικής μετάδοσης.
  • Διαπολιτισμικές ανταλλαγές και ταυτότητα.
  • Το μαγείρεμα και η κατανάλωση φαγητού ως μέσο σύνδεσης ή διάκρισης.
  • Τοπικό εναντίον “ξένου”: ένα κριτήριο διαμόρφωσης ταυτότητας.
  • Το ελληνικό φαγητό ως πηγή συγκρούσεων.
  • Σύμβολα και κώδικες.
  • Μαγειρική νοσταλγία.
  • Τόπος, γαστρονομική μνήμη και ταυτότητα.
  • Μαγειρικές αναμνήσεις και κοινωνική ζωή.
  • Σχέσεις αυθεντικότητας και εθνικισμού.
  • Εθνική γαστρονομική ταυτότητα και η επινόηση της παράδοσης.
  • Η εντοπιότητα ως μια σύγχρονη διατροφική ταυτότητα.
  • Bιβλία μαγειρικής~ ατομική, κοινωνική και εθνική ταυτότητα.
  • Ο ρόλος των «επαγγελματιών» τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων στη διαμόρφωση ταυτοτήτων, στο μετασχηματισμό μαγειρικών παραδόσεων και στην αλλαγή της εικόνας των τροφών.
  • Κουζίνα και εμπόριο και πώς συσχετίζεται το εμπόριο με την ταυτότητα.
  • Δίνοντας αξία στην τοπική ταυτότητα και στη γαστρονομική κληρονομιά.
  • Eθνικές και τοπικές διατροφικές πρακτικές και «υγιεινή διατροφή».
  • Τροφές, γαστρονομικές συνήθειες, μνήμη και ταυτότητα στη λογοτεχνία, τη λαϊκή κουλτούρα και τα μέσα ενημέρωσης.

Πληροφορίες για προφορικές ανακοινώσεις.

Ο τίτλος, μια περίληψη έως 300 λέξεις (στα ελληνικά ή στα αγγλικά), ένα βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή έως 100 λέξεις (στα ελληνικά ή στα αγγλικά) θα πρέπει να σταλούν με email στη διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com έως τις 30 Μαρτίου 2013. Στο θέμα του e-mail παρακαλούμε γράψτε “Συμπόσιο”.

Κάθε ανακοίνωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια τα 15 λεπτά (15΄)

Οι γλώσσες του συμποσίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική.

Πληροφορίες για αναρτημένες ανακοινώσεις (posters) και εικαστικά έργα.

Η διάσταση των αναρτημένων ανακοινώσεων θα είναι 80 cm πλάτος και 120 cm ύψος.
Ο τίτλος τους θα πρέπει να είναι ευανάγνωστος από απόσταση 2m ενώ το κείμενο από απόσταση 1 m.
Ο τίτλος, μια περίληψη της ανακοίνωσης έως 70 λέξεις (στα ελληνικά ή στα αγγλικά) και ένα βιογραφικό σημείωμα έως 100 λέξεις (στα ελληνικά ή στα αγγλικά) θα πρέπει να σταλούν με email στη διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com έως τις 30 Μαρτίου με την ένδειξη: Συμπόσιο .

Οι παρουσιαστές αναρτημένων ανακοινώσεων και οι καλλιτέχνες είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των αφισών και των έργων τέχνης με τον τίτλο και το όνομα του (των) συγγραφέα (ων) ή καλλιτέχνη (ων).

Φοιτητές από το χώρο των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών, φοιτητές βοτανολογίας, εθνοβοτανολογίας και γαστρονομίας είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν με σύντομες αναρτημένες εργασίες (posters).

Διαδραστικές συνεδρίες

Μια περίληψη έως 300 λέξεις ( στα ελληνικά ή στα αγγλικά) όπου θα περιγράφεται το θέμα, η σχέση του με το θέμα του Συμποσίου, η διάρκεια (έως 60 λεπτά), η έκταση του χώρου που απαιτείται, και ένα βιογραφικό σημείωμα (στα ελληνικά ή στα αγγλικά) θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013 στην ηλεκτρονική διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com. Στο θέμα του e-mail παρακαλούμε γράψτε “Συμπόσιο”.

Δημοσίευση

Με την υποβολή της περίληψης της ανακοίνωσης ο συγγραφέας επιτρέπει τη δημοσίευσή της στα πρακτικά του συνεδρίου.

Ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο θα δημοσιευτούν σε ηλεκτρονική ή /και έντυπη μορφή. (Τα Συμπόσια της Ελληνικής Γαστρονομίας ζητούν μια μη-αποκλειστική άδεια πνευματικών δικαιωμάτων τόσο για όλες τις ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο όσο και για οτιδήποτε άλλο παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του. Αυτό περιλαμβάνει και την πιθανή διανομή του σε ένα επόμενο συνέδριο με τη μορφή CD-ROM)

Συμμετοχή

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν με εισήγηση ή poster αλλά και οι καλλιτέχνες θα πρέπει να συμπληρώσουν το δελτίο συμμετοχής και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mkavroulakis@gmail.com έως την 1οη Μαρτίου 2013 με την ένδειξη: Συμπόσιο

Παρ’ όλο που η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη, το δελτίο συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθεί κι από όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ως ακροατές και ν’ αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com

Η συμμετοχή στο συμπόσιο είναι δωρεάν. Επιπλέον, στους συμμετέχοντες θα προσφερθούν 2 δείπνα και αναψυκτικά.

Διαμονή

Καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες σε ιδιωτικές κατοικίες και τοπικά ξενοδοχεία (δωρεάν διαμονή για 1 εισηγητή ανά προφορική ανακοίνωση, για 1 εισηγητή ανά αναρτημένη ανακοίνωση και για 1 δημιουργό ανά καλλιτεχνικό έργο).

Το πρόγραμμα του συμποσίου θα ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες και για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε επισκεφθείτε το hellenicgastronomy.wordpress.com/ ή απευθυνθείτε στη Μαριάνα Καβρουλάκη ~ mkavroulakis@gmail.com, fax: 28210 31518, τηλ.: 6970988908.