ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της διαδικασίας διαβούλευσης για το πρόγραμμα LEADER της περιόδου 2023 – 27

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της διαδικασίας διαβούλευσης για το ενιαίο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER της περιόδου 2023-2027 για το σύνολο της Π.Ε Ρεθύμνου, ο Διευθυντής του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ κ. Δημήτρης Παττακός και στελέχη του φορέα πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης κατέθεσε σχετικό με το θέμα της διαβούλευσης κείμενο θέσεων του Επιμελητηρίου.

Στο έγγραφο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ως Επιμελητήριο Ρεθύμνης θεωρούμε ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν από τους σχετικούς με την ανάπτυξη της υπαίθρου πόρους του LEADER 2023-27, όντας κρίσιμοι ως παράμετροι ανάπτυξης της Ρεθεμνιώτικης οικονομίας τα παρακάτω:

1ον Η πράσινη επιχειρηματικότητα, που αποσπά παντού αυξανόμενα μερίδια αγοράς, δηλαδή την επιχειρηματικότητα που λειτουργεί με σεβασμό ως προς το περιβάλλον, αξιοποιώντας την αναγνωρισμένη ποιότητα των τοπικών προϊόντων, από την γεωργία, την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με μεθόδους ορθολογικής διαχείρισης που αφορούν στα απορρίμματα κ.λπ.

2ον Η διασύνδεση της παραγωγής-μεταποίησης των τοπικών προϊόντων και του τουριστικού τομέα της Κρήτης, με στόχο αφενός την υποκατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων που σήμερα απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών και αφετέρου την ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής μας παραγωγής.

Σε ότι αφορά στην στόχευση των φορέων του Ρεθύμνου σε σχέση με μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον Τουρισμό, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης θεωρεί ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως σε δύο καίριους αναπτυξιακούς στόχους, πού άλλωστε συνδέονται στενά μεταξύ τους:

Ι. Στην αειφορία της τουριστικής ανάπτυξης και του τουριστικού προϊόντος, και

ΙΙ. Στην κατά το δυνατόν άμβλυνση της εποχικότητας στον τουρισμό και συνεπώς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Προτάσεις μας για χρηματοδοτική εστίαση επιχειρηματικών σχεδίων περιοχής παρέμβασης ανά παραγωγικό κλάδο:

Πρωτογενής: εδώ υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επιχειρηματικών επενδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε επιμέρους κλάδους:

• Παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση οικολογικών προϊόντων
• Παραγωγή Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης
• Παραγωγή προϊόντων αγροκτήματος
• Παραγωγή προϊόντων με τοπικό σήμα ποιότητας

Μεταποίηση: Θεωρούμε ότι στο παρόν LEADER θα πρέπει να υποστηριχθεί η παραγωγή τυποποιημένων διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με κριτήριο το κατά πόσο μπορούν να συμβάλουν στην συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και γενικότερα στην ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της οικονομικής ζωής. Ταυτόχρονα, κρίνεται ουσιώδης η αξιοποίηση των χαρακτηριστικότερων προϊόντων παραδοσιακών τεχνών (παραγωγή υφαντών, υποδημάτων κ.α.). Ακόμα έχει σημασία εδώ η ουσιαστική στήριξη της οικοτεχνίας και βιοτεχνίας μικρής κλίμακας.
Τουρισμός – Υπηρεσίες: Ειδικά ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού μέσω των δράσεων του LEADER, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης υποστηρίζει την ανάπτυξη διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος υψηλών προδιαγραφών καθώς και ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμού, πεζοπορικού, πολιτιστικού τουρισμού κ.λπ.), με παροχή υπηρεσιών που να διαφοροποιείται από το κυρίαρχο μοντέλο μαζικού τουρισμού – ως προς τους πόρους που αξιοποιούνται, το βαθμό χωρικής συγκέντρωσης, καθώς και τη χρονική περίοδο ανάπτυξής τους.

Η ενδοχώρα και τα νότια παράλια του Ρεθύμνου διαθέτουν χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τουρισμό επιπέδου, εστιασμένου σε δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός φυσιολατρίας, θρησκευτικός – προσκυνηματικός, ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων (αθλητισμός, ποδηλασία, outdoor sports), καθώς και η τουριστική κατοικία, ο τουρισμός ευεξίας, ο αγροτουρισμός, κ.α.

Επίσης πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστεί η πριμοδότηση και η ενίσχυση επενδύσεων που δρουν συμπληρωματικά με τις επενδύσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως είναι η δημιουργία γραφείων εναλλακτικού τουρισμού, παραδοσιακοί χώροι εστίασης και αναψυχής, δημιουργία εγκαταστάσεων προώθησης της τοπικής ταυτότητας (χώροι γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης επισκεπτών, υποδομές πολιτισμού και ψυχαγωγίας κ.α.).

Τέλος, είναι σκόπιμο να εξεταστεί η ενίσχυση δημιουργίας τοπικών αλυσίδων διανομής καθώς και οι αντίστοιχες δραστηριότητες διασύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό της Βόρειας ακτής του νησιού (στο πλέγμα δράσεων της κατηγορίας 7 της προκήρυξης: Δικτύωση και συνεργασία).

Ο Πρόεδρος
Γεωργ. Γιακουμάκης