ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 8.845.000 ευρώ για αρδευτικά δίκτυα από τον Δήμο Αγίου Βασίλειου

Μια ακόμα πρόταση χρηματοδότησης υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Βασιλείου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ 2014-2022 και τη Δράση 4.3.1: «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» με τίτλο «Αντικατάσταση – Επέκταση δικτύων άρδευσης αρμοδιότητας των ΤΟΕΒ Δήμου Αγίου Βασιλείου Π.Ε. Ρεθύμνης».

Πρόκειται για παρεμβάσεις στα δίκτυα άρδευσης των ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη και Αγίας Γαλήνης με συνολικό προϋπολογισμό 8.845.000 ευρώ και αφορούν επεκτάσεις – αντικαταστάσεις δικτύων, κατασκευές δεξαμενών καθώς και εγκαταστάσεις νέων αντλητικών συγκροτημάτων. Συγκεκριμένα θα  αντικατασταθούν υφιστάμενα δίκτυα μήκους 21.390 μέτρων, θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα μήκους 17.360 μέτρων καθώς και 6 νέες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 4.500 κυβικών μέτρων.

Μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά:

«Υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,  ένα πολύ μεγάλο έργο πού έχει ανάγκη η περιοχή μας καθώς η διαχείριση και αποδοτικότερη χρήση του νερού είναι επιβεβλημένη ώστε ο πρωτογενής τομέας να καταστεί ανταγωνιστικός και αποδοτικός για την τοπική οικονομία, αλλά και να προστατευτεί το περιβάλλον από την εξάντληση των φυσικών πόρων» ανέφερε ο Δήμαρχος και συνέχισε:

«Με το έργο αυτό διαφυλάττουμε τη δημόσια υγεία καθώς αντικαθιστούμε δίκτυα από αμίαντο, ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα και διασφαλίζουμε το αγροτικό εισόδημα, προστατεύουμε τη ποιότητα του προσφερόμενου νερού και εξασφαλίζουμε την επάρκεια του, αποφεύγοντας φαινόμενα και συνθήκες υπεράντλησης υπογείων υδάτων. Τα έργα αντικατάστασής και οι επεκτάσεις θα υλοποιηθούν στις περιοχές των ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης και Κουρταλιώτη. Παράλληλα θα επεκτείνουμε τις αρδευόμενες εκτάσεις μέχρι το Πρασονήσι για την περιοχή του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης και μέχρι το Ροδάκινο για τον ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη καθώς πρόκειται για δυο δυναμικές περιοχές, ραγδαία αναπτυσσόμενες, οι οποίες έχουν ανάγκη από τέτοια έργα υποδομών» σημείωσε ο κ.Ταταράκης και πρόσθεσε:  

«Καταφέραμε σε πολύ σύντομο να παραδώσουμε ολοκληρωμένες μελέτες με όλες τις σχετικές εγκρίσεις στην Περιφέρεια ώστε να προχωρήσουμε στην υποβολή της πρότασης. Η μελέτη και η αδειοδότηση ενός έργου τέτοιου μεγέθους ήταν μια πολύ επίπονη διαδικασία για την υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας την οποία και ευχαριστώ, καθώς,  και τους στενούς μου συνεργάτες σε θέματα αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων.  Ευχαριστώ τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ρεθύμνου για την άψογη συνεργασία και την υποβολή του έργου, το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Ρεθύμνου, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης που λειτουργεί στα Χανιά  για τη συνεργασία κατά την αδειοδότηση του έργου» τόνισε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε:

«Επίσης ευχαριστώ θερμά τον Περιφέρειαρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή για την ανταπόκριση τους και την ουσιαστική συμβολή τους στην υποβολή ενός αναγκαίου έργου για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής, την αναπτυξιακή ώθηση που δίνει, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΤΟΕΒ».