ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για την ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Χανίων

Το σχέδιο ψηφίσματος για την ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Χανίων κατατέθηκε για να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της 7ης Δεκέμβρη.

Εισαγωγή: Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός «Καλλικράτης») που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων, αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της ΕΕ, που στηρίζουν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κλπ) και το πληρώνει ακριβά το λαός.

Στα πλαίσια αυτά ενεργοποιείται από την κυβέρνηση ο επικίνδυνος μηχανισμός του «κόστους – οφέλους», με ομολογημένο στόχο το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων, τη μείωση των Πρωτοδικείων και τη συγχώνευση Εφετείων, με μεγάλους κινδύνους για την κατάργηση του Εφετείου  Χανίων.

Αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός για την κατάργηση του Εφετείου Χανίων θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο νησί,  που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, τους δικαστικούς και τους  δικαστικούς υπαλλήλους.

Υπάρχει, άλλωστε, «πλούσια» πείρα από τις αρνητικές συνέπειες, την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία, που υφίσταται ο λαός με το κλείσιμο παραρτημάτων υπηρεσιών, όπως των ΕΛΤΑ, της Εφορίας κτλ, με το ίδιο απαράδεκτο σκεφτικό του «κόστους – οφέλους».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κόμματων, της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία προωθούν μια Δικαιοσύνη, που από τη μια μεριά να εξυπηρετεί, με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους και από την άλλη να ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν.

Προτείνουμε στο περιφερειακό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Χανίων, η οποία θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, τους δικαστικούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους και απαιτεί από την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός».   

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ