ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόταση Τάσου Βάμβουκα: «Ας μην ξεχνάμε τους σεισμόπληκτους συντοπίτες μας»

Τώρα που τα φώτα απομακρύνονται από τους σεισμόπληκτους οικισμούς του νησιού μας, οι άστεγοι συντοπίτες μας δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ο χειμώνας έρχεται και εκτός από την κρατική βοήθεια, η αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Κρήτη δεν μπορεί να εξαντλείται στην περισυλλογή της προσφοράς των πολιτών από τους δήμους. Ο δήμος Χανίων, ως ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος στο νησί, οφείλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας είναι η στέγαση τους, με τον χειμώνα να καταφτάνει απειλητικός. Εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε, προσφέροντας όσα περισσότερα μπορούμε για να μην περάσουν τον χειμώνα οι άστεγοι άνθρωποι σε σκηνές. Η επικοινωνία που είχα με τη δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας ανέδειξε ως βασική ανάγκη την άμεση προμήθεια οικίσκων για τους σχεδόν τρεις χιλιάδες προσωρινά άστεγους της περιοχής.

Προτείνω, λοιπόν, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο – το οποίο ελπίζω να γίνει διά ζώσης –να αποφασιστεί η άμεση αγορά τέτοιων οικίσκων από τον Δήμο Χανίων. Την ίδια πρόταση θα καταθέσω προς την ΠΕΔ, ώστε όλοι οι δήμοι της Κρήτης μαζί να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τους δοκιμαζόμενους συντοπίτες μας. Το κόστος για την αγορά ενός οικίσκου για τη στέγαση μιας τετραμελούς οικογένειας κυμαίνεται μεταξύ 20 -25.000 ευρώ, όπως με ενημέρωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας του δήμου Μινώας Πεδιάδας και πρώην γραμματέας του δήμου Χανίων κ. Γαβριήλ Κουρής.

Η προμήθεια επομένως δέκα τουλάχιστον τέτοιων οικίσκων από έναν δήμο των οικονομικών δυνατοτήτων του δικού μας είναι εφικτή. Αθροιζόμενη δε με ανάλογες αγορές από τους υπόλοιπους δήμους του νησιού, θα δημιουργήσει ένα χρήσιμο απόθεμα υλικού σε όλη την Κρήτη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο μέλλον.

Ας σκεφτούμε προνοητικά και αλληλέγγυα. Ας αναλογιστούμε ότι κάθε οικίσκος κοστίζει απλώς και μόνο όσο η συνολική δαπάνη φωταγώγησης και στολισμού μιας πλατείας της πόλης μας εν όψει των Χριστουγέννων. Η ανθρωπιστική της, όμως, απόδοση θα σημάνει πολλά περισσότερα για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους του δήμου Μινώας Πεδιάδας που έχουν ανάγκη από την έμπρακτη στήριξή μας.

Η αλληλεγγύη είναι πρώτα απ’ όλα μια πράξη ηθική και ανθρωπιστική, αλλά είναι και μια πράξη που επιστρέφει στην ίδια την κοινωνία που την υιοθετεί ως πρακτική. Ας μην ξεχνάμε ποτέ τις καλές παραδόσεις μας ως Κρητικοί, αλλά και το ότι αύριο μια καταστροφή μπορεί να χτυπήσει τη δικιά μας γειτονιά. Ο Εγκέλαδος χθες μας το θύμισε και πάλι, με τα 6,3 Ρίχτερ να χτυπούν, ευτυχώς υποθαλάσσια.

Τάσος Βάμβουκας

Επικεφαλής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών»

τ. Δήμαρχος Χανίων