ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αριστερά του Μελανσόν στις Γαλλικές εκλογές – Τρίτη η Λεπέν!

Ανατροπή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία πέτυχε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, που κερδίζει την πρώτη θέση, χωρίς όμως να κερδίσει και την πλειοψηφία.

Η συμμαχία της αριστεράς απέσπασε από την άκρα δεξιά τη νίκη, ωστόσο η χώρα εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας ως προς τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς καμιά πολιτική παράταξη δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κόμμα του Μακρόν, και στην τρίτη θέση η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν. Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μπαίνει η Γαλλία, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. Να δοθεί εντολή στην Αριστερά ζήτησε ο Μελανσόν, η Γαλλία έπεσε στα χέρια της άκρας αριστεράς δήλωσε ο Μπαρντελά.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς θα καταλάβει στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Τι είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP)

Το NFP είναι μία εκλογική συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς, το οποίο δημιουργήθηκε στις 10 Ιουνίου, μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Μακρόν, στον απόηχο της ήττας του στις ευρωεκλογές.

Περιλαμβάνει τα εξής κόμματα:

  • Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν)
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • Οικολόγοι
  • Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Generations
  • Place Publique και άλλα

Αν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει επίσημο ηγέτη, ο Μελανσόν θεωρείται ευρέως ως τέτοιος καθώς είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας.

Σημειώνεται πως οι Γάλλοι στον β’ γύρο της κρίσιμης αυτής εκλογικής αναμέτρησης κατέγραψαν ρεκόρ συμμετοχής πάνω από 67%, ρεκόρ από το 1997.