Πρώτο κουδούνι με… μάσκες, παγουρίνο και πολυμελή τμήματα!

Μια πολύ διαφορετική σχολική χρονιά, σε σχέση με τις προηγούμενες, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, εν μέσω εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υιοθέτηση από την κυβέρνηση ορισμένων μέτρων προστασίας (όπως η χρήση μάσκας και τα αντισηπτικά), αλλά και η απόρριψη κάποιων άλλων, ιδιαίτερα σημαντικών, όπως είναι ο μικρός αριθμός μαθητών ανά σχολική τάξη.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας, είχε δεσμευθεί αρχικά πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί –λόγω της αύξησης των κρουσμάτων – και να ανακοινώσει ότι τελικά το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση, αν και είχε μπροστά της επαρκές χρονικό διάστημα για να οργανώσει σωστά το άνοιγμα των σχολείων, επέλεξε να μην προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, όπως το να δρομολογήσει ολιγομελή τμήματα μαθητών και να προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικούς. Αντίθετα, κατέφυγε –για ακόμα μια φορά– στην εύκολη λύση των απαγορεύσεων και της καταστολής, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας ακόμα και στα μικρά παιδιά του δημοτικού, με τιμωρία την έξοδο από τις μαθητικές αίθουσες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι απορίας άξιον το ότι ορισμένοι δήμοι και σχολεία επέλεξαν να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα προστασίας. Μεταξύ αυτών ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, που τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντίζοντας μάλιστα για την αποφυγή τραυματισμών.

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει εάν θα διανεμηθούν οι επαρκείς ποσότητες μασκών, τις οποίες είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί οι μάσκες σε όλα τα σχολεία, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η διανομή των μασκών στους δήμους της χώρας. Όπως υποσχέθηκε όλοι οι μαθητές θα παραλάβουν τουλάχιστον από μία μάσκα κατά την αυριανή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, δεν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία τη Δευτέρα, καθώς αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας ορισμένων δομών εκπαίδευσης, εξαιτίας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, δεν θα χτυπήσει το κουδούνι:

  • σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου
  • σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, 
  • στο Δημοτικό σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου 
  • στο Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • στο 7ο Δημοτικό σχολειό Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας