ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτοι θάνατοι από κορονοϊό στη Σανγκάη μετά το πρωτοφανές λοκντάουν

Τρεις θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 καταγράφηκαν στη Σανγκάη, οι πρώτοι έπειτα από το σκληρό λοκντάουν, που επιβλήθηκε στα τέλη του Μαρτίου και έχει προκαλέσει κατακραυγή για τα πρωτόγνωρα μέτρα και τις δυστοπικές εικόνες.

Στη Σανγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Ο δήμος της Σανγκάης διευκρίνισε ότι οι τρεις ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού στην χώρα είχαν ανακοινωθεί στα μέσα του Μαρτίου στην επαρχία Τζιλίν, που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα, όπου οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων», μετρά 4.641 θανάτους λόγω κορονοϊού αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019.

Πλέον η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί πλέον σε θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα να επιβεβαιώνονται καθημερινά. Στη μητρόπολη έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Κατακραυγή για τις δυστοπικές εικόνες

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό από τα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ οι τοπικές αρχές θέτουν ως στόχο τα μηδενικά κρούσματα μέχρι Τετάρτη στις εκτός lockdown περιοχές.

Όσοι ζουν το λουκέτο διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις τροφίμων, τον διαχωρισμό παιδιών από τους γονείς τους και την καραντίνα ασυμπτωματικών ασθενών μαζί με συμπτωματικούς, που αναγκάζονται να συγχρωτίζονται σε κέντρα καραντίνας ο ένας δίπλα στον άλλο.

Καταδικάζουν επίσης τη σκληρή στάση των αρχών με τις εικόνες των τελευταίων ημερών για συγκρούσεις κατοίκων με αστυνομικούς αλλά και τις πληροφορίες για συλλήψεις ατόμων, που αντιστάθηκαν στις εντολές, να προκαλούν αποτροπιασμό.

ΜΕΣΩefsyn.gr