ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή δύο βραβευμένων ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου: "Dolphin Man" & "Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες"

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ) παρουσιάζει δύο πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ από Έλληνες δημιουργούς.

Το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου για τη ζωή του θρυλικού δύτη ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ και το ευρηματικό «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου όπου σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου, μια παρέα αγροτών αποφασίζει να κάνει μια νέα αρχή με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.

«DOLPHIN MAN»
Το Dolphin Man είναι ένα βιωματικό ταξίδι στο νερό, που μεταφέρει την ομορφιά που ο Ζακ Μαγιόλ είδε στη θάλασσα, το επείγον μήνυμά του για την προστασία της αλλά και την εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο.

Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, ο θεατής ανακαλύπτει τα μέρη που καθόρισαν τη ζωή του Μαγιόλ και σπάνια φιλμ γυρισμένα από τους πρωτοπόρους φωτογράφους του υποθαλάσσιου κόσμου. Παράλληλα, συνεντεύξεις με την οικογένεια του, κοντινούς του φίλους, τους συντελεστές της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» και με τους ‘κληρονόμους’ του, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, η ταινία διερευνά το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα και την αναζήτηση μιας νέας συνείδησης για τη σχέση μας με την θάλασσα.

Η ζωή του δύτη ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ ενέπνευσε τον Λυκ Μπεσσόν να δημιουργήσει το 1988 το φιλμ «Απέραντο Γαλάζιο» με πρωταγωνιστή τον Ζαν-Μαρκ Μπαρ, ο οποίος είναι αυτός που κάνει την αφήγηση στο Dolphin Man.

Πρωτότυπος τίτλος: Dolphin Man
Έτος παραγωγής: 2017
Είδος: Βιογραφικό Ντοκιμαντέρ
Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία
Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Διάρκεια: 79′
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Σενάριο: Λευτέρης Χαρίτος, Yuri Averof
Αφήγηση: Jean-Marc Barr
Φωτογραφία: Στέλιος Αποστολόπουλος
Μουσική: Mathieu Lamboley

«ΟΤΑΝ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ»
Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Με τη βοήθεια του Βάγκνερ, του Κολόμβου και μύθων, καλλιεργούν έναν παλιό σπόρο ντομάτας και επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τα βιολογικά τους προϊόντα.

Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρωπίνων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή και τον κόσμο με διαφορετικό μάτι και τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίζεσαι στους δύσκολους καιρούς.

Η ταινία αυτή επιλέχτηκε ομόφωνα από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στην διαδικασία διεκδίκησης του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Πρωτότυπος τίτλος: Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες
Διεθνής τίτλος: When tomatoes met Wagner
Έτος παραγωγής: 2019
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά
Διάρκεια: 71′
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου
Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
Φωτογραφία: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδελάς

Τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται σε συνεργασία με το CineDoc στα πλαίσια του Greek Island Film Festival (GIFF) το οποίο είναι ένα ανεξάρτητο μη-διαγωνιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου που έχει στόχο την προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας στη νησιωτική Ελλάδα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από το φθινόπωρο του 2019 έως την άνοιξη του 2020 με σκοπό να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στις 8:00 μ.μ., στο “Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου”, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 84, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.