ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ανάμεσα σε δυο πατρίδες” από το Σύλλογο Φιλανδών Ρεθύμνου

Ο Σύλλογος των Φινλανδών Ρεθύμνου διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες» του Χρήστου Ν. Καρακάση το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:00, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού Κάστελλος Ρεθύμνου.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη ζωή του Ηλία Μισσύρη, που σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε την Ελλάδα, αναζητώντας τον δικό του κόσμο έξω απ’ τα σύνορά της, και κατέληξε στη μακρινή Φινλανδία. Εκεί βρήκε μια δεύτερη πατρίδα. «Εγώ ήμουνα τυχερός γιατί γνώρισα τους φιλέλληνες τους Φιλανδούς, τη μουσική, τον πολιτισμό τους κι έτσι βρήκα την Ελλάδα στη χώρα που με υιοθέτησε. Αυτοί οι άνθρωποι με βοήθησαν να βρω την ελληνική ταυτότητα και έγινα πατριώτης».

Η ταινία περιγράφει τους δεσμούς του Ηλία Μισσύρη με τις δυο πατρίδες του, την πρώτη, εκείνη που τον γέννησε, και τη δεύτερη, εκείνη που τον υιοθέτησε. Από ένα σημείο και μετά, όπως λέει ο ίδιος, επήλθε η ανοστιά «ο νόστος που έχεις σαν ξένος σε ξένη χώρα. Υπήρχε κάτι το οποίο σε έκανε να σου λείπει η Ελλάδα όταν είσαι στη Φιλανδία και να σου λείπει η Φινλανδία όταν είσαι στην Ελλάδα».
Η προβολή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Συλλόγου Φινλανδών Ρεθύμνου για την διατήρηση των επαφών με τη Φινλανδία, την καλλιέργεια των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες και την ανάδειξη του φινλανδικού πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Ανάμεσα σε δυο πατρίδες
Φωτογραφία: Χρήστος Καρακάσης, Ηλίας Μισσύρης
Μουσική: MOLES BAND, ANEMOS
Κείμενα – Απόδοση: Βασιλική Κάππα
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης
Διάρκεια: 65΄
Forma HD
Παραγωγή: ΚΟΥΙΝΤΑ Production (c) 2011