ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Αγέλαστος Πέτρα”

Η Αγέλαστος ΠέτραΟ Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου παρουσιάζει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 πμ, στο Σπίτι του πολιτισμού, το θρυλικό ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή: «Η Αγέλαστος Πέτρα» του 2000.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με είσοδο 5 ευρώ, ενώ τα έσοδα θα
διατεθούν σε φιλανθρωπικό έργο.

Στο ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα», το παρελθόν και το παρόν σε πλήρη αντίθεση, συνυπάρχουν σ’ έναν τόπο μολυσμένο από την σύγχρονη βιομηχανία. Έναν τόπο, ο οποίος φιλοξενούσε τα Ελευσίνια Μυστήρια, τις τελετές που μυούσαν τους αρχαίους Έλληνες στο θαύμα της ζωής και της εναλλαγής με τον θάνατο. Στην αγέλαστο πέτρα κάθισε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών…

Μια περιπλάνηση δέκα σχεδόν χρονών στην Ελευσίνα. Μια γνωριμία με τους κατοίκους της, ένας φόρος τιμής στην ιερότητα της, αλλά και μία αποτύπωση της καταστροφής που επέφερε η εκβιομηχάνιση της. Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή, δεκαέξι  χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, έρχεται να αποδείξει ξανά την διαχρονική του αξία. Οι υπέροχες μουσικές του Κωνσταντίνου Βήτα και η αρμονική αφήγηση του σκηνοθέτη, συμπληρώνουν το μοναδικό σκηνικό, που περίτεχνα φιλοτεχνείται στο ντοκιμαντέρ η «Αγέλαστος Πέτρα».

Η ταινία τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας το 2000, καθώς επίσης και με το Βραβείο καλύτερης ταινίας της Π.E.K.K. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), αλλά και με το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

δείτε που είναι το Σπίτι του Πολιτισμού