Ψήφισμα για την απώλεια της Βιργινίας Τσουδερού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού Συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια της

ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 11-01-2009,

συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρία εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια της φιλόπρατης Κρητικοπούλας ,της οραματίστριας και πρωτοπόρου πνεύματος προσωπικότητα εως την τελευταία αναπνοή της ζωής της.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Γεώργιος Βλατάκης , επεσήμανε:

υπήρξε καταξιωμένη επιστήμων, πολιτικός, αγωνίστρια μεγάλου βεληνεκούς, αστείρευτη πηγή εμπνεύσεων και δημιουργιών της πατρίδας , με εγνωσμένο κύρος, άρτια πνευματική κατάρτιση και αδιαμφισβήτητο ήθος, τολμηρή και παθιασμένη με την Κρήτη, ταυτόχρονα δε έντιμη, δίκαια, αξιοπρεπής, σεμνή, προσηνής, αγαπητή σε όλους τους Ρεθεμνιώτες και όχι μόνον. Έφυγε με ένα ανεκπλήρωτο όνειρο της προς το Ρέθυμνο δηλαδή την πραγματοποίηση ενός μουσείου των μαχών της Κρήτης.

Ίδρυσε τα τελευταία χρόνια σωματείο με την επωνυμία «οι φίλοι του Μουσείου της Ιστορίας της Κρήτης», βάζοντας το ως σκοπό της ζωής της. Ειχε δραστηριοποιηθεί σε υπέρμετρο βαθμό για την πραγματοποίηση του, με το να εκπονήσει σχέδια με σπουδαίους μουσειολόγους και ειχε κατορθώσει με προεγκεκριμένα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ να πραγματοποιήσει το όνειρο της στην καρδιά του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στο κάστρο της Φορτέτσας, αιτούμενη το περίφημο θολωτό κτίσμα ώστε να γίνει ένα διαδραστικό μουσείο, αλλά δυστυχώς απερρίφθει η πρόταση της από τον Δήμο Ρεθύμνου το 2010.

Το όνομα των Τσουδερών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον σύλλογο μας αφού ο πατέρας της Εμμανουήλ Τσουδερός τ. πρωθυπουργός υπήρξε ενεργό μέλος του ΔΣ , αλλά και η ίδια συνδέθηκε ενεργά κυρίως την τελευταία δεκαετία στενά με τον πρόεδρο μας κο Γ. Βλατάκη, τον οποίο όρισε μέλος του ΔΣ του ανω σωματείου για την ίδρυση μουσείου, μαζί με άλλους επιφανείς Ρεθεμνιώτες όπως τον κο Γιάννη Τσουδερό- ιατρό, τον κο Ευάγγελο Στεφανάκη, τον κο Αριστείδη Λιαναντωνάκη κ.ά.

Στην περικαλλή αίθουσα των τελετών της Λέσχης Αξιωματικών στη πλατεία Ρηγίλλης,την 11 Ιανουαρίου 2009, η Βιργινία Τσουδερού τιμήθηκε ως άνθρωπος του πνεύματος και της πολιτικής και της προσφέρθηκε στεφάνι από κλαδιά ελιάς φιλοτεχνημένο από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου κας Ε. Τζιφάκη. Χαρακτηριστική η ατάκα της εν μέσω φορτισμένης συγκινήσεως είπε ότι “είναι μεγάλο πράγμα να σε τιμά ο τόπος σου”.

Σε ιδιαίτερες στιγμές αγάπης προς εμάς και αναγνωρίζοντας την έντιμη δραστηριότητα μας για το αγαπημένο μας Ρέθυμνο , με το οποίο την συνέδεαν πολλά, μας υποσχέθηκε δυο ζωγραφικούς πίνακες του παππού της και του πατέρα της , υπο την προϋπόθεση να δημιουργήσουμε ένα εντευκτήριο πνεύματος των Ρεθυμνιων στην Αθήνα όπως εξάλλου έχουμε εξαγγείλει στα μελλοντικά μας σχέδια και το γνώριζε.

ΤΟ ΔΣ εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήρια στην θυγατέρα της και την εγγονή της ενώ αποφάσισε σύσσωμο να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία της.

Ας κρατήσουμε το πάθος της για την προσφορά και
Ας είναι η μνήμη της αιώνια και ζωντανή ανάμεσά μας!».

Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”