ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ψήφισμα συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε θύματα φασιστικής επίθεσης

Την συμπαράστασή της σε τέσσερις γυναίκες, που έπεσαν θύματα φασιστικής επίθεσης και η δίκη για την υπόθεση είναι στις 16 Δεκεμβρίου εκφράζει με ψήφισμά της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Το σχετικό ψήφισμα:

«Στις 5 Μαρτίου 2020 τέσσερις συμπολίτισσές μας, εκ των οποίων μία συνάδελφος καθηγήτρια, ενώ πήγαιναν σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, δέχτηκαν σωματική και φραστική επίθεση από δεκαπέντε ακροδεξιούς.

Οι τέσσερις αγωνίστριες δεν πτοήθηκαν. Κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων και μετά από τρεις περίπου μήνες ερευνών εντοπίστηκαν και παραπέμπονται σε δίκη οι εφτά εξ αυτών. Μάλιστα, στα σπίτια κάποιων βρέθηκαν σφαίρες και γκλομπς. Η δίκη τους έχει οριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2021.

• Η επίθεση των ακροδεξιών συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά της φασιστικής πρακτικής:
• Επίθεση στον αδύναμο. Πολλοί άνδρες εναντίον λίγων γυναικών, όπως κάνουν και με τους πρόσφυγες.
• Θρασύδειλη βία. Επίθεση με καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
• Έμφυλες διακρίσεις. Οι τέσσερις αγωνίστριες έγιναν δέκτες ύβρεων αναφορικά με το φύλο τους.
• Αποστροφή στο «ξένο». Τους φασίστες ενόχλησαν τα πλακάτ υπεράσπισης των προσφύγων. Για αυτούς όμως ξένο δεν είναι μόνο οι αλλοδαποί και οι αλλόθρησκοι, αλλά και ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αυτονόητα συμπαρίσταται στα θύματα της επίθεσης, όχι μόνο γιατί μία εξ αυτών είναι καθηγήτρια, αλλά γιατί ιστορικά γνωρίζουμε πως ο αγώνας για μόρφωση είναι και αγώνας ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Και γιατί γνωρίζουμε ότι ο φασισμός είναι εχθρικός απέναντι στην άνοδο του μορφωτικού επίπεδου του λαού. Προτιμά όντα αμαθή και άβουλα, έρμαια της προπαγάνδας και του ανορθολογισμού.

Συγχαίρουμε τις τέσσερις αγωνίστριες για το θάρρος και την επιμονή τους και καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία να σκύψουν με προσοχή στην επανεμφάνιση της φασιστικής βίας. Όσοι εχθρεύονται την ελευθερία της γνώμης εχθρεύονται την κοινωνία ως σύνολο.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ.
Κανένας μόνος, καμία μόνη».