ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Μόνο 6 ένοχοι για την τραγωδία – Έντονες αντιδράσεις από θύματα και συγγενείς

Ένοχοι κρίθηκαν 6 κατηγορούμενοι για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και στις γύρω περιοχές το καλοκαίρι του 2018, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Αθώοι κρίθηκαν 15 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Η απόφαση ελήφθη με σφοδρές αντιδράσεις από το ακροατήριο. Γυναίκα που έχασε την κόρη της στη φωτιά, προχώρησε μπροστά στους αθωωθεντες ενώ εκείνοι αποχωρούσαν φωνάζοντας: «Ντροπή σας! Κοιτάξτε με στα μάτια. Δεν ήσασταν δίπλα μας όλοι αθώοι ήσασταν. Έπρεπε από μόνοι σας να μπείτε στη φυλακή. Κοιτάξτε με!». Στη συνέχεια προχώρησε μπροστά στους καταδικασθέντες και συνέχισε να φωνάζει με τους υπόλοιπους συγγενείς να φωνάζουν: «Στο προεδρείο να τα πεις αυτά».

Το δικαστήριο καταδίκασε τους: Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.