ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Μέχρι το Ιόνιο και την Κρήτη ο καπνός από τις φωτιές στον Καναδά!

Μέχρι την Ελλάδα έφτασε την Παρασκευή (30/6) ο πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές που έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα καμένης έκτασης στον Καναδά, σύμφωνα με το meteo!

Ειδικότερα, υψηλές συγκεντρώσεις καπνού έγιναν ορατές στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα του Ιονίου και της Κρήτης από δορυφορικές εικόνες του αμερικανικού δορυφόρου NOAA-20 των NASA/NOAA το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι Γ. Παπαβασιλείου, Θ. Γιάνναρος και Κ. Λαγουβάρδος «ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε τμήματα της Δυτικής Κρήτης έως 10%, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Κίσσαμο, Χανίων και στην εικόνα από την webcam της παραλίας Φαλάσαρνων, Χανίων.

Εκατοντάδες οι φωτιές που μαίνονται στον Καναδά

Μαίνονται οι εκατοντάδες πυρκαγιές στον Καναδά, με το Μόντρεαλ να πνίγεται από τον καπνό και παράλληλα να προκαλεί τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον πλανήτη.

«Είναι στ’ αλήθεια σαν ομίχλη, μόνο που είναι καπνός από τις πυρκαγιές. Είναι πραγματικά απαίσιο να τον αναπνέεις, ερεθίζει επίσης λιγάκι τα μάτια», είπε ο Φοβ Λεπάζ Βαλέ, 18 ετών. Μαζί με τη φίλη του, παρατηρούσαν το κέντρο της πόλης σκεπασμένο από καπνό.

Ο Καναδάς απειλείται από πυρκαγιές οι οποίες έχουν κάνει στάχτη περισσότερα από 74 εκατομμύρια στρέμματα από τον περασμένο Ιανουάριο.