ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές στην Εύβοια: Αγωνία για την Ιστιαία

Ακόμα μία δύσκολη νυχτα για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας αφού οι φλόγες απειλούσαν οικισμούς. Στις Καματριάδες επικεντρώνονται οι προσπάθειες.

Άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Βόρειας Έυβοιας όπου μαίνεται η πυρκαγιά για 8η μέρα και απείλησε τα χωριά Αβγαριά στα Καμάρια.

Αυτήν την ώρα οι προσπάθειες απο πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές επικεντρώνονται στην περιοχή Καματριάδες, λίγο έξω από την Ιστιαία, όπου δίνουν μια πραγματική μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες και να μην επεκταθούν στο χωριό. Όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη τη νύχτα για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους. Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, συγκεντρώθηκε τη νύχτα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς. Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».