ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

“Όχι στις κατασχέσεις” λένε σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές!

Ανακοίνωση σχετικά με τους πλειστηριασμούς για οφειλές σε δημόσιο και Δήμους εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων και συν/φών επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου, το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Κτηρίων Ν. Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ρεθύμνης, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων, ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΤΕΙ Ρεθύμνου, ο Σύλλογοι φοιτητών, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφικής, δασκάλων και νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Κάτω τα χέρια από το βιος του λαού. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας.

Δίπλα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών, από την 1η του Μάη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έβαλε σε εφαρμογή μια ακόμη γκιλοτίνα σε βάρος των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη από 500 ευρώ στο δημόσιο και στους Δήμους και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές. Μέσα σε μόλις 15 μέρες μπορούν να σου πάρουν το σπίτι.

Αφού κατακρεούργησαν μισθούς, συντάξεις δικαιώματα, έπνιξαν τον εργαζόμενο λαό στους φόρους και τα χαράτσια, αφού έδωσαν δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, ετοιμάζονται να δημεύσουν και τα σπίτια μας. Τα χρέη αφορούν σε κλήσεις τροχαίας, σε τοπικούς φόρους και χαράτσια, σε τέλη νεκροταφείων, σε υποχρεωτικές προσκυρώσεις από τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κλπ. Με την απειλή του πλειστηριασμού θέλουν να μας αναγκάσουν να κόψουμε το ψωμί των παιδιών μας. Να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την «εισπραξιμότητα» και «τα ίδια έσοδα» των δήμων, για να περικόπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και να διασφαλίσουν την συμμετοχή των Δήμων στα ματωμένα πλεονάσματα του επόμενου μεσοπρόθεσμου, όπως αδρά αποκαλύφτηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ότι η «καμπάνα χτυπά» για τα λαϊκά νοικοκυριά φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί ξεκινούν από οφειλές των 500 ευρώ. Φαίνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι νόμοι που θεσπίζει και διατηρεί εξασφαλίζουν ασυλία και μεγάλα περιθώρια διαφυγής στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που χρωστούν και τη μερίδα του λέοντος. Στο Ρέθυμνο μόλις 166 οφειλέτες, το 1% των οφειλετών (κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις) χρωστούν στο δήμο 6.225.000 ευρώ (το 60%) των οφειλών. Επιχειρήσεις με οφειλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρονοτριβούν στα δικαστήρια, πτωχεύουν ή εξαφανίζονται (όπως αυτή που χρωστά 413.000 ευρώ) και μένει ο φτωχός λαός να πληρώνει το λογαριασμό.

Είναι πρόκληση απέναντι στο λαό να απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, τους μακροχρόνια άνεργους, τους δικαιούχους των κοινωνικών παντοπωλείων και του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και την ίδια στιγμή να υποχρεώνουν το Δημ. Συμβούλιο, να διαγράφει, μόλις πριν λίγες μέρες, τέλη 11.000 ευρώ από τους Μαρινόπουλο, Σκλαβενίτη, με το αιτιολογικό ότι εντάχθηκαν στο «πτωχευτικό δίκαιο»!!! Είναι πρόκληση η νομοθεσία που «βαφτίζει» τους δισεκατομμυριούχους φτωχούς και δημεύει τα σπίτια των φτωχών για ευτελή μάλιστα χρέη.

Αυτή η αντιλαϊκή τους νομοθεσία ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τις υπηρεσίες και τα δημοτικά συμβούλια να διαγράφουν και να διαχειρίζονται με το γάντι τις υποχρεώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ίδια στιγμή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ όχι διαγραφή αλλά και την παραμικρή ολιγωρία και ανοχή απέναντι στο λαό που αγωνίζεται και μοχθεί για να επιβιώσει.

Αυτό το βάρβαρο και προκλητικά εχθρικό για το λαό καθεστώς μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Απαιτούμε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο όχι απλά να πάρει μια απόφαση συμπάθειας. Όχι απλά να στείλει κάποια αιτήματα στην κυβέρνηση. Ζητούμε να μην ευθυγραμμιστεί με το αντιλαϊκό κεφαλοκλείδωμα που του επιβάλλουν.

Να ευθυγραμμιστεί με την παγιωμένη κοινωνική συνείδηση και θέση. Με την απαίτηση των εργαζομένων, των άνεργων, των συνταξιούχων, των δημοτών που το εξέλεξαν. Να αποφασίσει την απαλλαγή των οικογενειών που αποδεδειγμένα δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν. Να στηριχτεί στην κινητοποίηση των εργαζομένων και των δημοτών ώστε και στο Ρέθυμνο να αποκλειστούν τα αναγκαστικά μέτρα και οι πλειστηριασμοί σε βάρος των ανήμπορων ανθρώπων της βιοπάλης. Να ζητήσει να αρθούν τα εμπόδια για να εφαρμόσουν και αυτά και άλλα αυστηρά μέτρα για να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και αυτοί που φοροδιαφεύγουν. Αυτοί που για λογαριασμό του δήμου εισπράττουν τέλη από εμάς ή τους τουρίστες και δεν τα αποδίδουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν εκείνους, που ψαρεύοντας στα θολά νερά επικαλούνται το δίκιο των φτωχών μόνο και μόνο για να γλιτώσουν επιχειρηματικά συμφέροντα, μπαταχτσήδες και φοροφυγάδες.

Απάντηση στην βάρβαρη αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση, που και σε συνθήκες ανάκαμψης συνεχίζουμε να δεχόμαστε, είναι ο οργανωμένος μαζικός αγώναςγια την υπεράσπιση της περιουσίας και της ζωής των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και επαγγελματιών.

Πλήρης προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και οφειλές στο δημόσιο.
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη
Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πάγωμα χρεών για ανέργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.
Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.
Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών».