ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες εξελίξεις με τον Covid 19: Ανακοινώσεις για καθολική καραντίνα τύπου Μαρτίου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του libre.gr αύριο θα ανακοινωθεί lockdown σε όλη τη χώρα, προκειμένου στις 16 Μαρτίου να ανοίξουν σταδιακά δραστηριότητες.

Η επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στην διάρκεια της σύσκεψης:

  • Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού
  • Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση
  • Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται η “Τρίτη Φάση” του σχεδίου διαχείρισης της επιδημίας στην Περιφέρεια και η οποία έχει να κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, σε εθελοντική βάση. Συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει μετά και την σύμπτυξη κλινών, 312 ΜΕΘ covid, σχεδόν διπλάσιες από τις ΜΕΘ τις οποίες διατηρεί όταν η επιδημία είναι σε ύφεση.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίο μίλησε στο Real Fm “Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312”.

Οι αυξημένες αυτές κλίνες προέρχονται από κλινικές (παθολογικές, καρδιολογικές, χειρουργεία κ.ο.κ.) όλων των νοσοκομείων, οι οποίες λόγω έκτακτης ανάγκης μετατρέπονται σε ΜΕΘ covid. Για να γίνει αυτό οι ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ αλλά δεν νοσούν από covid μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται διαδικασία διακομιδών στο Ντυνάν.

Μετά και την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδίου, θα είναι διαθέσιμες 340 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής. Εάν δεν φτάσουν και αυτές, τότε θα χρειαστεί περαιτέρω συνδρομή των ιδιωτικών κλινικών οι οποίες θα πρέπει να νοσηλεύσουν και περιστατικά covid, όπως είχε συμβεί και στην Θεσσαλονίκη. Εκεί βέβαια τα περιστατικά αφορούσαν σε απλές κλίνες covid.

Το υπουργείο υγείας αν καταστεί ανάγκη, μπορεί να χρησιμοποιήσει και τη διάταξη του νόμου που του παρέχει το δικαίωμα επίταξης, εφόσον διαπιστωθεί η αρνητική διάθεση των ιδιωτικών κλινικών.