ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρεκόρ συμμετοχών στα «78α Αρκάδια»!

Στις κορυφαίες εκδηλώσεις, αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, της χώρας συγκαταλέγονται τα «78α Αρκάδια», που αποτελούν την αρχαιότερη διοργάνωση στην Ελλάδα.

Στο αθλητικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018, δεσπόζει ο κλασικός και ιστορικός ημιμαραθώνιος «Αρκάδιος Δρόμος» των 22,4 χλμ., μια διαδρομή που προσελκύει το ενδιαφέρον δεκάδων δρομέων όχι μόνο από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης, αλλά και από πολλές περιοχές της χώρας μας. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι συμμετοχές στα «78α Αρκάδια» ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Στον «Αρκάδιο Δρόμο» θα λάβουν μέρος 170 δρομείς. 

Πολύ μεγάλη συμμετοχή θα σημειωθεί και στον αγώνα δρόμου των 6 χιλιομέτρων, καθώς θα λάβουν μέρος 300 άτομα περίπου. Στο δυναμικό βάδισμα των 22,4 χλμ επί της Αρκάδιας διαδρομής, οι συμμετοχές θα φτάσουν τις 30.

Σπουδαίο είναι το γεγονός ότι οι δρόμοι της πόλης του Ρεθύμνου θα πλημμυρίσουν από παιδιά, καθώς περίπου 200 μαθητές και μαθήτριες σχολείων θα λάβουν μέρος στην στον αγώνα δρόμου των 1.000 μέτρων. Ακόμα, θα διεξαχθεί το παραδοσιακό αγώνισμα «κρητικό βόλι», με τη συμμετοχή 20 ατόμων στην κατηγορία ανδρών-βετεράνων και 12 μαθητών.

Το αθλητικό καλεντάρι εμπλουτίστηκε με τους αγώνες δρόμου και σφαιροβολίας για αθλητές ΑΜΕΑ.

Οι εγγραφές στα αγωνίσματα έγιναν ηλεκτρονικά, στη νέα ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Αρκάδια»: Arkadiraces.gr. Ωστόσο όσοι επιθυμούν να δηλώσουν τώρα συμμετοχή μπορούν να το κάνουν είτε το απόγευμα του Σαββάτου στην τεχνική ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Περιηγητική Λέσχη, στις 18.15, είτε το πρωί της Κυριακής, εφόσον υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις στο αγώνισμα της επιλογής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα και να αντλούν πληροφορίες για την διοργάνωση ενώ στη διάθεση του κοινού θα βρίσκονται και ενημερώσεις μέσω των social media, στο facebook και στο instagram.

Ακόμα, πληροφοριακό υλικό θα βρίσκεται στις ιστοσελίδες:
www. rethymno.gr , 
www. crete.gov.gr,
rkadi Races (Facebook).

Κάλεσμα στην τοπική κοινωνία

Η οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης «78α Αρκάδια 2018» έχοντας συνείδηση της ευθύνης που έχει επωμιστεί, επιχείρησε φέτος ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα-κάλεσμα στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα.

Επιθυμώντας να μεταδώσει το μήνυμα της καθολικής συμμετοχής και του εθελοντισμού, έχει προγραμματίσει αθλητικές δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο έμπειρους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο εξασκημένους.

«Όλοι οι Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες είτε ως αθλητές και αθλήτριες είτε ως εθελοντές και εθελόντριες είτε ως απλοί φίλαθλοι, καλούνται να στηρίξουν αυτό το μεγάλο και αξιόλογο εγχείρημα» αναφέρει η οργανωτική επιτροπή.

Αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά

Η διοργάνωση των 78ων Αρκαδίων θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες της πόλης και της ενδοχώρας του Νομού Ρεθύμνης, καθώς το πρωί της Κυριακής θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ποικίλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, εντός του γηπέδου της Σοχώρας.

Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν πολλά διαφορετικά αθλήματα, υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων εκπαιδευτών από τα αθλητικά σωματεία της πόλης. 

Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν αγώνες με πατίνια σε δημόσιο δρόμο, το Σάββατο 03 Νοεμβρίου.

Διοργανωτές 78ων Αρκαδίων

Τα «78α Αρκάδια» διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, την ομάδα Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον ΟΚΑ Αρκάδι, τον ΟΚΑ Πρέβελη, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου, τους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race, τον Αθλητικό Σύλλογο «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου», τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Διαδρομής Αρκαδίου Δρόμου.

Πρώτος διοργανωτής των Αρκάδιων Αγώνων υπήρξε ο Α.Ο. Ατρόμητος Ρεθύμνου. Το 1930 διοργάνωσε με την έγκριση της Ε.Γ.Α.Σ., τα Α’ ΑΡΚΑΔΙΑ στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

09:00  Ημιμαραθώνιος με πατίνια από τον αθλητικό σύλλογο “Ο.Κ.Α Πρέβελη» (σε δημόσιο δρόμο από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι το Λύκειο Ελληνίδων).

11:00  Αγώνας ταχύτητας με πατίνια από τον αθλητικό σύλλογο “Ο.Κ.Α Πρέβελη”(σε δημόσιο δρόμο από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι το Λύκειο Ελληνίδων).

18:15  Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου. Τεχνική ενημέρωση και παραλαβή υλικού ( για Αρκαδιοδρόμους, αθλητές που θα τρέξουν τα 6 χλμ αλλά και  όσων λάβουν μέρος στο δυναμικό βάδισμα).

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με κρητικούς χορούς από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης. Παίζει ο Γκαλονάκης Βαγγέλης, λύρα και ο Κατσαβίδης Ηλίας, λαούτο.

Στη συνέχεια θα παρατεθεί αθλητικό γεύμα με υδατάνθρακες στο εστιατόριο Ζαμπία -στο τέρμα του περιφερειακού της Φορτέτζας, απέναντι από το κολυμβητήριο Ρεθύμνου -, με την επίδειξη κουπονιού, που θα πάρουν ΟΣΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ στην τεχνική ενημέρωση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

08:15  Εκκίνηση   για τους αθλητές του δυναμικού βαδίσματος επί της Αρκάδιας διαδρομής από την Ι.Μ.Αρκαδίου.

09:30  Αρχιερατικό τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο στην πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

09:40 Τελετή αφής της φλόγας

11:10  Εκκίνηση Αρκάδιου Δρόμου Ανδρών – Γυναικών από την Ι.Μ. Αρκαδίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ (ΣΟΧΩΡΑ)

11:30  Τελετή έναρξης  78ων Αρκάδιων Αγώνων.

11:40  Άφιξη φλόγας από την Ι.Μ. Αρκαδίου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άδελε.       

11:45  Μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης και τον φλαουτίστα Patrick Rudant.

12:00  Επιδείξεις αθλημάτων (πατίνια, πολεμικές τέχνες, μπάσκετ, βόλεϊ, ενόργανη γυμναστική, τένις, σκάκι κ.α. από παιδιά αθλητικών συλλόγων και επαφή των νέων θεατών με το αγώνισμα του ενδιαφέροντός τους).

12:05  Αγώνας Δρόμου 1.000μ.  μαθητών-τριών Δημοτικών Σχολείων.  

12:10  Αγώνας Δρόμου 1.000μ.  αθλητών ΑΜΕΑ.  


12:15  Κρητικό βόλι: Α) μέχρι και το 1968 θα αγωνιστούν με σφαίρα πέντε (5) κιλών.

Β) Οι γεννηθέντες από το 1969 έως 2001 θα αγωνιστούν με σφαίρα επτά (7) κιλών.

12:20 Σφαιροβολία ΑΜΕΑ

12:25  ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

12:30  Έναρξη απονομών

12:55  Εκκίνηση Δρόμου 6.000 μ. Ανδρών-Γυναικών από τη γέφυρα Πλατανιά    (διασταύρωση για Αρκάδι). 

12:55  Κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. 

 13:30  Τερματισμός συμμετεχόντων στο δυναμικό βάδισμα.

 14:00 Τερματισμός όλων των Αρκαδιοδρόμων και των αθλητών – τριών των 6.000 μ. Ανδρών – Γυναικών.

ΕΠΑΘΛΑ

Α) Στον Αρκάδιο Δρόμο Ανδρών – Γυναικών θα απονεμηθούν:

1) Έπαθλα στους τρεις (3) πρώτους νικητές – νικήτριες, δίπλωμα και μετάλλιο.

2) Έπαθλα και μετάλλια στους τρεις (3) πρώτους Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες.

3) Αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όσους αθλητές  – αθλήτριες τερματίσουν.

Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες είναι

α) Οι αθλητές-αθλήτριες των Ρεθεμνιώτικων Σωματείων Στίβου.

β) Οι ανεξάρτητοι αθλητές- αθλήτριες, που έχουν καταγωγή και διαμένουν στην Π.Ε. Ρεθύμνης.

Β) Στο Κρητικό Βόλι:

-Ανδρών:

Θα απονεμηθούν Έπαθλα στους τρεις πρώτους νικητές και στον πρώτο Ρεθεμνιώτη έως 50 ετών και άνω των 50 ετών.

– Μαθητών Δημοτικών Σχολείων

Θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο νικητή, δίπλωμα και μετάλλιο στους τρεις πρώτους.  

 Γ) Στο δυναμικό βάδισμα θα απονεμηθούν αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους-ες τερματίσουν.

Δ) Στο δρόμο των 6.000 μ. Ανδρών – Γυναικών θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο νικητή-νικήτρια, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής στους τρεις πρώτους-ες και αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους-ες τερματίσουν. 

Ε) Στο δρόμο των 1.000 μ. Μαθητών-τριών Δημοτικών Σχολείων θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο-η νικητή-νικήτρια, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής στους/στις τρεις πρώτους-ες και αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους-ες τερματίσουν.

ΣΤ) Στο δρόμο 1.000μ για ΑΜΕΑ θα απονεμηθούν αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους-ες τερματίσουν. 

Ζ) Σφαιροβολία ΑΜΕΑ θα απονεμηθούν αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους συμμετάσχουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ:

         Ηλεκτρονικές εγγραφές (έως και 29/10/2018) στην διεύθυνση: www.arkadiraces.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:                                          

 ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: 10 ευρώ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ 6 ΧΛΜ : 5 ευρώ

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΣΕΓΑΣ, έκδοσης 2012 – 2013.

Οι αθλητές – αθλήτριες πρέπει να έχουν εξεταστεί πριν από τους αγώνες από ιατρό με πρωτοβουλία και ευθύνη του σωματείου τους και των ιδίων για να διαπιστωθεί ότι είναι υγιείς και μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία τους. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που δημιουργηθεί και προκύψει στους συμμετέχοντες και έχει σχέση με την έλλειψη προληπτικής ιατρικής εξέτασής τους (που είναι αποκλειστική ευθύνη τους), οι διοργανωτές σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη. Οι αθλητές – αθλήτριες του Αρκαδίου Δρόμου, του Δυναμικού Βαδίσματος και του δρόμου των 6.000 μ. έχουν βεβαιώσει για τα ανωτέρω κατά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στην ιστοσελίδα μας www.arkadiraces.gr.

            Στον Αρκάδιο δρόμο και στο δυναμικό βάδισμα η συμμετοχή είναι ελεύθερη για Άνδρες και Γυναίκες που έχουν γεννηθεί μέχρι και το 2000.

            Στον δρόμο 6.000 μ. η συμμετοχή είναι ελεύθερη για άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί μέχρι το 2003.

Στο Κρητικό βόλι οι αθλητές που γεννήθηκαν

Α) μέχρι και το 1968 θα αγωνιστούν με σφαίρα πέντε (5) κιλών.

Β) Οι γεννηθέντες από το 1969 έως 2001 θα αγωνιστούν με σφαίρα επτά (7) κιλών.

Γ) Οι μαθητές γεννημένοι τα έτη 2006,2007,2008, θα αγωνιστούν με σφαίρα τριών (3) κιλών και θα πραγματοποιήσουν τρεις (3) προσπάθειες.

            Η ώρα λήξης του Αρκάδιου Δρόμου, του Δυναμικού Βαδίσματος και του Δρόμου των 6.000 μ. Ανδρών – Γυναικών είναι 14.00. Μετά την ώρα αυτή δεν θα υπάρχει τερματισμός – κατάταξη, ιατρική κάλυψη και όσοι αθλητές συνεχίζουν να τρέχουν, αγωνίζονται πλέον με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος θα αναχωρήσουν για το Αρκάδι στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου και ώρα 07:00.

Οι αθλητές του Αρκάδιου δρόμου θα αναχωρήσουν για το Αρκάδι στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου και ώρα 08:00.

Οι αθλητές των 6.000μ. θα αναχωρήσουν για την εκκίνηση με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου και ώρα 10.30.

            Στους αθλητές – αθλήτριες δεν θα καλυφθούν έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής.