ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: «Προέχει η σταθερότητα των παιδιών μας, όχι των τεχνοκρατών»

Ματέο Ρέντσι

Τηρώντας τη στάση που κράτησε και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι λέει «όχι» στην πολιτική λιτότητας και υπεραμύνεται του κειμένου κρατικού προϋπολογισμού που η χώρα του απέστειλε στις Βρυξέλλες.

Η Ρώμη θέλει να μην υπολογιστούν οι δαπάνες για την ανοικοδόμηση, μετά τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, όπως και τα έξοδα για το προσφυγικό, στη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ. Θεωρεί, δηλαδή, ότι τα κονδύλια αυτά συνδέονται με έκτακτα συμβάντα και δεν πρέπει να ενταχθούν από την Ευρώπη στα πάγια έξοδα του ιταλικού κράτους.

«Εγώ δεν θα επιτρέψω να μου πει κάποιος Ευρωπαίος τεχνοκράτης ότι δεν μπορώ να θωρακίσω αντισεισμικά τα σχολεία, διότι υπάρχει κάποιος κανόνας ο οποίος σχετίζεται με τη σταθερότητα. Η σταθερότητα των παιδιών μας είναι πιο σημαντική, ιδίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία σημειώθηκαν τρεις σεισμοί μέσα σε επτά χρόνια. Ο κρατικός προϋπολογισμός στο σημείο αυτό δεν αλλάζει», ύψωσε τους τόνους ο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tg5.

Δεν έχασε, μάλιστα, την ευκαιρία να επιτεθεί στους χειρισμούς των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό: «Υπάρχει και το θέμα της μετανάστευσης. Και από την Ευρώπη στο θέμα αυτό έχουν κάνει κάποια λάθη, για τα οποία πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη».

«Αν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θέλουν να ξοδεύει λιγότερα χρήματα η Ιταλία για το μεταναστευτικό, ας αρχίσουν να κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν αλλά ακόμη δεν έκαναν πράξη. Ας αρχίσουν να ανοίγουν τις πόρτες τους στους μετανάστες. Η Ιταλία, με απόφαση της κυβέρνησης Μόντι, δίνει κάθε χρόνο 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε αντάλλαγμα λαμβάνει μόνον 12», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Και ζήτησε χείρα βοηθείας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, από όλους τους Ιταλούς, «ώστε να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “φτάνει με αυτό το σύστημα, τώρα υπάρχουν νέοι κανόνες και πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική λιτότητας, αλλά σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς όλους”».