ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: 100 χρόνια δημιουργίας και ανάπτυξης

reth100-y

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ημέρα που μια Ομάδα Ρεθεμνιωτών, με ματιά αισιόδοξη και καρδιά ανοιχτή σε κάθε κεφάτη πρόκληση, αποφάσισε να βάλει χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης, την περίοδο της Αποκριάς.

Από το 1914 μέχρι σήμερα ο θεσμός που αγκαλιάστηκε με τόση ένταση, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, μετρώντας μόνο λίγα διαλείμματα στην πολύχρονη διαδρομή του, εξελίχθηκε. Εμπλουτίστηκε με ιδέες, αισθήματα, οράματα, προοπτικές. Ωρίμασε και απέκτησε διαστάσεις που κανείς από τους αρχικούς εμπνευστές του μπορούσε να διανοηθεί. 

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα ξέσπασμα ζωής. Κι οι άνθρωποί του είναι χιλιάδες. Και δεν ξεχωρίζουν λόγω καταγωγής (αφού έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα) ούτε λόγω ηλικίας (αφού καλύπτουν όλα τα ηλικιακά φάσματα) ούτε λόγω γνώσης (αφού όλοι είναι πολύτιμοι: οι νέοι για τη φρεσκάδα τους οι μεγαλύτεροι για την εμπειρία τους). Είναι Ομάδα. Μαζί με τους ντόπιους επαγγελματίες, τους επισκέπτες, τους απλούς θεατές συνθέτουν το σκηνικό που δίνει στην πόλη πνοή καταμεσής του χειμώνα και στους ανθρώπους όρεξη να δουν τη ζωή με άλλη ματιά. Πιο αισιόδοξη.

“Ελα κι εσύ” είναι το σύνθημα που μας ενώνει εδώ στο Ρέθυμνο! Και το εννοούμε μέχρι κεραίας. Γιατί είμαστε όλοι έτοιμοι από καιρό να σε υποδεχτούμε φίλε επισκέπτη. Με όποιο μεταφορικό μέσο κι αν επιλέξεις θα βρεις το δρόμο, εύκολα και οικονομικά. Τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου ανοίγουν για να σε καλωσορίσουν. Τα παραθαλάσσια εστιατόρια, τα γραφικά ταβερνάκια, τα μπαρ όλα έχουν ένα έξυπνο τρόπο να σου προτείνουν για να γνωρίσεις το αληθινό περιεχόμενο της διασκέδασης. Οι 46 Ομάδες του Καρναβαλιού με τα 32 Άρματα τους σε προσμένουν για να γίνεις Μέλος τους, αν το θελήσεις. Κι η ομορφιά αυτής της ξεχωριστής πόλης με τα καλοσυντηρημένα μνημεία της – ζωντανοί μάρτυρες πολλών πολιτισμών, με το ασύλληπτο φυσικό της περιβάλλον, σε προκαλεί να την ανακαλύψεις και να την κάνεις πολύτιμο λάφυρο των πιο συναρπαστικών εμπειριών σου.

Ξέρουμε….Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ας τους διευκολύνουμε λοιπόν!

Με οικονομικά πακέτα για οικογένειες ή μεμονωμένους ταξιδιώτες ώστε να ζήσετε όλοι τη μαγεία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και να περιπλανηθείτε με ασφάλεια στην Παλιά πόλη ή στα χωριά του Ρεθύμνου την Καθαρά Δευτέρα για να ανοίξετε υπό τη συνοδεία της κρητικής λύρας, της τσικουδιάς και μιας καλής παρέας μαντιναδολόγων, το Τριώδιο. Ξοδεύοντας πολύ λίγα!

Βρείτε τη λύση στο επίσημο site του καρναβαλιού www.rethymnocarnival.gr.

Καλώς να ορίσετε, λοιπόν, στο Ρέθυμνο που ξέρει ν’ αγαπά, να διασκεδάζει, να προσφέρει και να μοιράζεται! Η φετινή επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

reth-carn03Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας, η διοργάνωση του 2014 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις. Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετέχουν στην Μεγάλη Παρέλαση (2/3), αγγίζει τις 46, με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000. Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες, αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους Μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες, κ.α.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό γεγονός, που απασχολεί και εμπλέκει την κοινωνία του Ρεθύμνου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεμένο άρρηκτα με τον κοινωνικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου, το Καρναβάλι αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά από κοινωνικές δράσεις, που πραγματοποιούν είτε μεμονωμένες ομάδες, είτε σε συνεργασία, παράγοντας έτσι ουσιαστικό κοινωφελές έργο.

Ρεθεμνιώτικο το «Πράσινο» Καρναβάλι

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί γνώμονα για την κάθε ενέργεια που γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, με τις ομάδες να κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μετά το τέλος του Καρναβαλιού, όσα υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, ανακυκλώνονται.

Το Πρόγραμμα του 2014

Η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης. Θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη επίσημης έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2014 από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και θα γίνει η παρουσίαση για τα 100 χρόνια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των στολών του Καρναβαλιού 2014. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα «48 ΩΡΕΣ».

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα, όπως οι καντάδες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, οι χοροί των ομάδων, κ.α.

Φέτος, η επετειακή διοργάνωση του Καρναβαλιού, θα συνδυαστεί με δράσεις και δρώμενα σχετικά με την παράδοση και την ιστορία του Νομού Ρεθύμνης, αλλά και με εκδηλώσεις που ταιριάζουν στη φύση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Τσικνοπέμπτη

reth-carn01Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για την Τσικνοπέμπτη, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Με τίτλο: «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης», όλη η πόλη μετατρέπεται σε ένα εικονικό Μιτάτο, ένα ταξίδι στην ιστορία, τις γεύσεις και την παράδοση των βουνών του νησιού. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το Λειβαδιώτικο Αόρι μέσα από αναφορές, δράσεις και δρώμενα: φυσικό περιβάλλον, μιτάτα, βοσκοί και ψηλορείτη γεύσεις: τυροκόμηση, λειβαδιώτικο πιλάφι, αντικριστό, ενώ θα συμμετέχουν παραδοσιακά συγκροτήματα Κρητών καλλιτεχνών.

Κυνήγι Θησαυρού

Η σπουδαία γιορτή για το «Κυνήγι του Θησαυρού» θα διεξαχθεί την Από τις 7 έως και τις 16 Φεβρουαρίου. Φέτος η μοναδική αυτή εκδήλωση γιορτάζει τα 25 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης της, εγκαινιάζοντας πολλές καινοτομίες. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα του Κυνηγιού στο Ρέθυμνο, είναι ότι η πλοκή και η ιστορία συνδέεται αποκλειστικά με την ιστορία της πόλης.

Το κυνήγι αποτελείται από τρία σκέλη, το «Παιδικό Κυνήγι» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το «Κυνήγι του Θησαυρού» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά το «Γυμνασιακό Κυνήγι» το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο κάστρο της Φορτέτζας.

Ποδηλατοβόλτα με κοινωνικό μήνυμα

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους. Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες. Στην έναρξη της ποδηλατοδρομίας κάθε παιδί καλείται να φέρει από το σπίτι του και να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια της κοινωνικής θεματικής ενότητας του καρναβαλιού π.χ. φάρμακα για το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου.

Κορύφωση εκδηλώσεων

reth-carn02Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με την Νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 1 Μαρτίου και την Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή 2 Μαρτίου. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματισθεί στην παραλία της πόλης, ένα μεγάλο πάρτι – έκπληξη, που θα είναι δωρεάν για το κοινό. Μια κεντρική συναυλία, κέφι, happenings και διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες, είναι η υπόσχεση των διοργανωτών.

Την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπορούν να λάβουν μέρος όσοι το επιθυμούν. Στο σύνολο τους οι ομάδες δέχονται με χαρά νέα μέλη. Όλοι μπορούν έγκαιρα να προμηθευτούν τις στολές τους. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com)

Οικονομικές Τιμές στα Εκδρομικά Πακέτα

Οι τουριστικοί Πράκτορες σε συνεργασία με τους Ξενοδόχους του Ρεθύμνου, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα οικονομικά εκδρομικά πακέτα για όλους εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ρέθυμνο και να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com).

Η Ταυτότητα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Στις δύο αυτές δεκαετίες, ο θεσμός διατήρησε την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του, παραμένοντας πιστός στους στόχους και τις αξίες του. Η Κρητική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου πρωταγωνιστούν σε όλα τα δρώμενα. Το σύνολο των ομάδων έχει επιλέξει να πορεύεται αυτόνομα, χωρίς να επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των αρμάτων, του θέματος ή των στολών.

Η διοργάνωση του Καρναβαλιού, διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες και κορυφώνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, όπου μόνο την μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών υπολογίζεται ότι παρακολουθούν περισσότερα από 100.000 άτομα, Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης από όλη τη χώρα και το εξωτερικό.

Οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι της πόλης στο σύνολο τους, στηρίζουν το Θεσμό του Καρναβαλιού, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης για την οικονομία του Ρεθύμνου. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, η διοργάνωση αυτή αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό πόρο κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων που ανοίγουν φτάνουν στο 100%, ενώ όλα τα καταστήματα εμπορίου και εστίασης μένουν ανοικτά, επιτυγχάνοντας σημαντικούς τζίρους.

Στο ορόσημο των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπαίνει σε μια νέα εποχή. Κυρίαρχος στόχος είναι η καθιέρωση του Ρεθύμνου, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού για τις Απόκριες, σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, στοχεύει στην ανάδειξη του Ρεθύμνου ως τουριστικού προορισμού και την χειμερινή περίοδο, κατά την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τον πλούτο των εμπειριών που προσφέρει ο νομός. Να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν το «άλλο Ρέθυμνο», του πολιτισμού, της φύσης και της αυθεντικής παράδοσης.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ελέγχεται από Οργανωτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνης και αιρετοί εκπρόσωποι των Καρναβαλικών Ομάδων. Όλες οι λειτουργίες και οι δράσεις του ορίζονται από Καταστατικό και διέπονται από βασικές αρχές.

Συνέντευξη Τύπου

reth-carn06

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Ρεθύμνης και της Οργανωτικής Επιτροπής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης κάλεσε όλους να παρευρεθούν στη μεγάλη αυτή γιορτή και τόνισε: «Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ημέρα που μια Ομάδα Ρεθεμνιωτών, με ματιά αισιόδοξη και καρδιά ανοιχτή σε κάθε κεφάτη πρόκληση, αποφάσισε να βάλει χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης, την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1914 διοργανώθηκε το πρώτο Καρναβάλι του Ρεθύμνου, που έφερε ατόφιο το στίγμα των προθέσεων των ανθρώπων της πόλης μας. Αυτές οι προθέσεις, μετουσιώθηκαν στο διάβα του χρόνου σε δράσεις που ξεπερνούσαν κάθε φορά τις προσδοκίες των εμπνευστών τους και αποτυπώθηκαν εντέλει σ’ ένα υπέροχο θεσμό: Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, έναν ολοζώντανο οργανισμό, ανατρεπτικό της φυσικής εξέλιξης της ζωής: όσο “μεγαλώνει” τόσο καλύτερο γίνεται!

Η φετινή του θεματική, σε αυτή την ανατροπή επικεντρώνεται και προσκαλεί όποιον ακούραστα ελπίζει σε καλύτερες μέρες, όποιον πέρα από το γκρίζο βλέπει όλα τα χρώματα της ίριδας σε κάθε στιγμή που ξεσπά η ζωή, να μπει στη μεγάλη, πλούσια σε αισθήματα και φρεσκάδα Ομάδα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και να μοιραστεί, να δημιουργήσει, να εκτονωθεί, να ζήσει μια εμπειρία απ’ αυτές που κανείς δεν θέλει να χάσει.

Σας προσκαλούμε να τη συνθέσουμε και να τη ζήσουμε μαζί αυτή την εμπειρία, έχοντας στην άκρη του μυαλού μας και σε μια καλή γωνιά της καρδιάς μας φυλαγμένη την παραδοχή πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται, η κάθε μέρα γίνεται ξεχωριστή και η ίδια η ζωή ομορφότερη. Τόσο απλά. Καλές Απόκριες σε όλους!».

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης κα. Πέπη Μπιρλιράκη, ανέπτυξε τους τρεις βασικούς άξονες της φετινής επετειακής διοργάνωσης, που είναι η Κρητική Ταυτότητα και η καλαισθησία, η Σύγχρονη Πραγματικότητα και η Τεχνολογία, αλλά και η Ανθρώπινη Αλληλεγγύη. Σε δήλωση της τόνισε: «Ο άνθρωπος είναι και πάλι το επίκεντρο σε όλη τη διοργάνωση. Τις δύσκολες αυτές εποχές η αλληλεγγύη πρωταγωνιστεί και εμείς έχουμε χρέος να καλέσουμε όλο τον κόσμο να περάσει αξέχαστα, βοηθώντας ο καθένας όπως μπορεί τον συνάνθρωπο του. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ρεθύμνου και καλούμε όλο τον κόσμο, σε όλες μας τις εκδηλώσεις αν μπορεί να φέρνει μαζί του φάρμακα ή όποια άλλη οικονομική βοήθεια. Η Κρητική Παράδοση θα εκφραστεί σε όλες μας τις εκδηλώσεις, τιμώντας τα κρητικά ήθη και έθιμα».

Η φετινή επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Μεγάλος Χορηγός του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η μπύρα ΑMSTEL. Ο εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Κρήτη κ. Γιώργος Νάκης, σε δήλωση του τόνισε την στήριξη της εταιρείας στο μεγαλύτερο θεσμό της Κρήτης και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. «Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι για 12η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Καλούμε όλο τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί μας στο Ρέθυμνο και απευθύνουμε έκκληση για υπεύθυνη κατανάλωση», σημείωσε ο κ. Νάκης.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στηρίζουν:

Χορηγός Διατροφής: ΙΝΚΑ Super Market.
Υποστηρικτές: Οι επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, Alpha Bank, Όμιλος επιχειρήσεων Ν. Δασκαλαντωνάκη, ΑΣΕΑΡ Α.Ε., Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Ρεθύμνου, ΣΥΦΑΚ, Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων «Ξένιος Ζευς», Σύλλογος Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνης, ANEK LINES, Κρητικά Αναψυκτικά «Αρκάδι» Αφοί Σαββάκη Ο.Ε., Ένωση Ράδιο Ταξί «Ο Βρύσινας».