ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2012: Με θέμα την “Οδύσσεια των Ελλήνων” και σημαντικές αλλαγές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, σχετικά με τη φετινή διοργάνωση, το θέμα της, αλλά και τις σημαντικές αλλαγές που από φέτος θα εφαρμοστούν, αναφέρει:<!–more–>

Αγαπητοί Φίλοι,

Σας καλοσωρίζουμε στη μεγάλη γιορτή, στη γιορτή της Κρήτης, που κάθε χρόνο αυτή την εποχή, μεταμορφώνεται σ’ αυτό που όλοι θα ήθελαν να είναι, αλλά λόγω των συνθηκών δεν μπορούν: Μια κοινωνία ξέγνοιαστη και δημιουργική, όπου όλοι είναι φίλοι μεταξύ τους και μοιράζονται ιδέες, συναισθήματα, σκέψεις και χρόνο!

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει τη δική του ταυτότητα που έχει προ πολλού υπερβεί την έννοια ενός πολιτιστικού γεγονότος. Είναι πια -κυρίως – κοινωνικό με σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις που ειδικά την περίοδο που διανύουμε έχουν βαρύνουσα σημασία.

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν και, σήμερα, σας προσκαλέσαμε για να σας κάνουμε κοινωνούς, εσάς που κατέχεται τον παλμό της κοινωνίας που ζούμε, στη φετινή μας απόπειρα που διαπνέεται και εμπνέεται από την επικαιρότητα που όλοι ζούμε.

Κι επειδή ο χαρακτήρας αυτής της επικαιρότητας είναι μάλλον σκληρός, σκεφτήκαμε να επικαλεστούμε τη φαντασία μας και την αισιοδοξία μας και να την προσεγγίσουμε με μια άλλη ματιά, χιουμοριστική και ελπιδοφόρα, πιστεύοντας πως όταν δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τα πράγματα μπορείς τουλάχιστον ν’ αλλάξεις τον τρόπο που τα βλέπεις!

Η δική μας ματιά, λοιπόν, στην Οδύσσεια των Ελλήνων, αποτυπώνεται στη φετινή διοργάνωση που, παρά την οικονομική κρίση, τυγχάνει ανέλπιστα μεγάλης ανταπόκρισης, που αν μη τι άλλο, αντανακλά την ανάγκη όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας, να βάλουμε, μέσα από μια διαδικασία εκρηκτικής δημιουργικότητας και συστηματικής δουλειάς, την προσωπική μας σφραγίδα σ’ αυτό το πλάνο ζωής που μας επιβλήθηκε αιφνίδια και χωρίς να μας επιτρέπει πολλά περιθώρια αφομοίωσης κριτικής ή αποδοχής του…

Και όταν λέμε «όλων μας» αγαπητοί φίλοι εννοούμε των περίπου 15 χιλιάδων ανθρώπων που έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει συμμετοχή.

Πριν αναφερθούμε, όμως, στον αριθμό των Ομάδων και των Αρμάτων αξίζει να σας πούμε πως φέτος έχουμε υιοθετήσει μια σημαντική αλλαγή, η οποία αφορά το Καταστατικό του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, που συνέταξε μία ομάδα αποτελούμενη από 17 εκπροσώπους Ομάδων κι εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια, με στόχο τη διασφάλισης βασικών για την επιτυχή έκβαση του συνόλου των εκδηλώσεων αξόνων:

Συγκεκριμένα, σας αναφέρουμε συνοπτικά πως, πλέον, με τους όρους που τίθενται από το καταστατικό προστατεύεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η ασφάλεια των συμμετεχόντων και των θεατών, διασφαλίζεται η εμπορευματοποίηση του Καρναβαλιού μας, και αναβαθμίζεται η αισθητική της Παρέλασης που αποτελεί και την κορύφωση των εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένος αριθμός μελών σε κάθε ομάδα ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα πολυπληθών ομάδων που κουράζουν τους θεατές κι επιβαρύνουν τη ροή της παρέλασης, ρήτρες που αφορούν τις περιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ την ώρα της παρέλασης από τους συμμετέχοντες σύμφωνα με τις οποίες η ομάδα μπορεί και να αποκλειστεί από μελλοντικές καρναβαλικές εκδηλώσεις, θέματα πυρασφάλειας και πολλά άλλα προβλέπονται στο νέο Καταστατικό.

Φέτος οι Ομάδες είναι 42 εκ των οποίων οι 9 είναι νέες Ομάδες και τα άρματα που θα παρουσιαστούν 30, τα οποία κατασκευάζονται όλα στο Νομό μας ενώ 19 Ομάδες επέλεξαν να εμπιστευτούν βιοτεχνίες του Ρεθύμνου για να ράψουν τις στολές τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι παράλληλα και καθ’ ολη την περίοδο του Τριωδίου διοργανώνονται σε μαγαζιά της πόλης μας τα πάρτυ των ομάδων ενώ στο χορό των Ομάδων που είναι ισάξιας θα λέγαμε σπουδαιότητας με αυτή της Παρέλασης, τα 16 σκέτς που μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί ότι θα παρουσιαστούν, αποτελούν όπως γνωρίζεται μικρές θεατρικές παραστάσεις με σκηνικά και κοστούμια που επίσης προμηθεύονται οι Ομάδες στην πλειοψηφία τους από την αγορά του Ρεθύμνου. Δε θα θέλαμε να επεκταθούμε στο οικονομικό όφελος που κομίζει στην πόλη μας αυτή η μεγάλη διοργάνωση Εξάλλου, κι εσείς εύκολα μπορείτε να το διαγνώσετε μέσα πό τα ρεπορτάζ αλλά και την ίδια σας την εμπειρία και συμμετοχή.

Αυτό που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας στο πλαίσιο της σημερινής μας συνάντησης είναι η χαρά της έναρξης μιας από τις πιο κεφάτες περιόδους του χειμώνα, που φέτος επιμένει να μας επιδεικνύει τη δύναμη του. Και να σας παρακαλέσουμε, μες από τη δύναμη του Μέσου το οποίο εκπροσωπείται να στείλετε το μήνυμα μας σε όλη τη χώρα: Οι Έλληνες, παρά τους Κύκλωπες και τις Σειρήνες, την Κίρκη, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τους Μνηστήρες που επιβουλεύονται και διεκδικούν την ομορφιά και τον πλούτο της χώρας μας, θα βγουν από αυτή την Οδύσσεια νικητές και θα φτάσουν στη δική τους Ιθάκη. Ο «θρίαμβος» με τον οποίο κλείνει η θεματική του φετινού Καρναβαλιού, η οποία αποδίδεται με τον πιο ευφάνταστο τρόπο από τις πρώτες 7 Ομάδες που θα παρελάσουν, είναι το δικό μας αισιόδοξο μήνυμα για τον επίλογο τούτη της περιπέτειας στην οποία πρωταγωνιστούμε όλοι οι Έλληνες. Με τη δική σας συνδρομή θα το διαδώσουμε παντού!.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλές Απόκριες!