ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Ο ψαράς έσωσε την καρέτα

Η Λουίζα, μια 24 κιλών θηλυκή χελώνα Caretta caretta έφτασε από το Ρέθυμνο Κρήτης, στις 4 Ιουνίου 2012, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής.

Κάθε χρόνο πάνω από 50 τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες καταφθάνουν σε αυτό το κέντρο από όλη την Ελλάδα. Εκεί περιθάλπονται και έπειτα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η Λουίζα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης με δαγκωματιές στο λαιμό της και τους πνεύμονες της γεμάτους νερό. Από την Λουίζα έλειπε επίσης το πίσω δεξιό πτερύγιο της, αλλά αυτό είχε ένα παλιό, πλήρως επουλωμένο τραύμα.

Η θαλάσσια χελώνα αυτή διασώθηκε από έναν ψαρά, τον Χρήστο, ο οποίος την έφερε κοντά στην ακτή. Αρχικά δόθηκε στη φροντίδα της Λιμενικής Αστυνομίας και των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ του προγράμματος πεδίου του Ρεθύμνου, πριν ταξιδέψει για το Κέντρο Διάσωσης.

Η Λουίζα «υιοθετήθηκε» συμβολικά από το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach, το οποίο χορήγησε τη δίμηνη περίθαλψή της, καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες της για φάρμακα, τροφή και κτηνιατρική περίθαλψη, συμβάλλοντας έτσι στη γρήγορη ανάρρωσή της.

Η Λουίζα τελικά μπόρεσε, να ανακάμψει και έτσι θα απελευθερωθεί στις 9 Αυγούστου 11:00 στον τόπο, που βρέθηκε, στο Aquila Rithymna Beach στο Ρέθυμνο.

Το κουτί της μεταφοράς της χελώνας από το Κέντρο Διάσωσης στην Κρήτη χορηγήθηκε από το ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymno.

Η εκδήλωση της απελευθέρωσης είναι ανοιχτή για το κοινό, γιατί οι επιστήμονες και οι εθελοντές, που ασχολούνται με την προστασία αυτού του είδους, πιστεύουν, πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ τονίζει: «Ευχαριστούμε, λοιπόν, θερμά τόσο τα ξενοδοχεία του ομίλου Aquila Hotels & Resorts για τη συνεχή στήριξή τους, όσο και τον Χρήστο τον ψαρά για την ιδιαίτερη ευαισθησία του και την ανθρωπιά του.

Ευελπιστούμε να αποτελέσουν παράδειγμα, που αποδεικνύει, πως τόσο με τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και με τους αλιείς, μας ενώνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που “τάχα μου” μας χωρίζουν: η προσπάθεια για τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των πλασμάτων που αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους στη θάλασσα, η οποία αποτελεί σπίτι τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια».

zoosos.gr