ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Θοδωρής Νίνος: «Κατάστρωση σχεδίου και τρόποι υλοποίησης στήριξης της κοινωνίας του Ρεθύμνου –anticovid19»

Την κατάστρωση ενός σχεδίου για τους τρόπους υλοποίησης στήριξης της κοινωνίας του Ρεθύμνου με αφορμή τον covid-19 και την οικονομική κρίση που είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Θοδωρής Νίνος.

Αναλυτικά:

«Κύριε πρόεδρε, τα γεγονότα και ο τρόπος που εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν ληφθεί από την κεντρική διοίκηση μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού-covid 19 στην ελληνική επικράτεια αλλά και στο σκέλος της ενίσχυσης με σκοπό την βιωσιμότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Παρά ταύτα είναι δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση (στο καλύτερο σενάριο) θα επιδεινώνεται γραμμικά και θα πρέπει να μας βρει έτοιμους να ανταποκριθούμε.

Είναι η στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποδείξει ότι η εγγύτητα της με την τοπική κοινωνία δεν είναι θεωρητική, πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ομαλή επάνοδο στην κανονικότητα για όλους τους δημότες.

Στο πλαίσιο αυτό και καταγράφοντας τις ανάγκες του δημοτικού μας συστήματος από την αρχή αυτής της κρίσης και την θετική ανταπόκριση του στις περιστάσεις μέχρι σήμερα, σας δηλώνουμε και σας ζητάμε τα κάτωθι :

Α. Σύσσωμη η δημοτική μας παράταξη έχει τεθεί στη διάθεση της αρμόδιας συντονίστριας αντιδημάρχου και της διευθύντριας διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου μας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα εθελοντικά ακόμα και με χρήση ίδιων μέσων όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Β. Ζητάμε πέραν των ίδιων θεσμοθετημένων από την κυβέρνηση (με την Π.Ν.Π. 68/20.03.2020) απαλλαγών των επιχειρήσεων από την καταβολή τελών κοινόχρηστων χώρων και ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού , τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχεδίου για την περαιτέρω και ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών του τόπου μας αλλά και του συνόλου των επιχειρήσεων που πλήττονται , με στόχο την εξασφάλιση ζωτικού χώρου για την οικονομική βιωσιμότητα όλων και κατ’ επέκταση την επαναφορά του κοινωνικού μας ιστού στην κανονικότητα με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Το μείγμα πολιτικής που προτείνουμε προφανώς εμπεριέχει την βιωσιμότητα του δημοτικού μας συστήματος (απαιτείται και η διεκδίκηση έκτατης χρηματοδότησης) σε απόλυτη ισορροπία με τον στόχο της χρησιμοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων στην στήριξη της κοινωνίας, που είναι σημαντικό πάντα να θυμόμαστε ότι αποτελείται από την πόλη και τους οικισμούς μας.

Κε πρόεδρε , για τους παραπάνω επείγοντες λόγους αιτούμαστε άμεσα και έκτακτα να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο (με τη διαδικασία που επιβάλλουν τα δεδομένα δηλ. με τηλεδιάσκεψη) και με θέματα συζήτησης και λήψης αποφάσεων τα κάτωθι:

1. «Κατάστρωση σχεδίου και τρόποι υλοποίησης στήριξης της κοινωνίας του Ρεθύμνου»

2. «Λήψη απόφασης δημοτικού συμβουλίου για τις προβλεπόμενες στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου 68/2020 απαλλαγές καταβολής τελών από τις επιχειρήσεις»

3. «Αίτημα για έκτατη χρηματοδότηση για κάλυψη κοινωνικών αναγκών λόγω covid-19»

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης θα σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων των περιστάσεων και σας διαβεβαιώνουμε για την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στις παραπάνω κατευθύνσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο».