ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Δράση εκπαιδευτικών Αισθητικής Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Πριν δύο χρόνια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με μια παγκοσμίως πρωτοφανή ενέργεια, σχεδόν εξαφάνισε από το ωρολόγιο πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου τις Κοινωνικές Επιστήμες (Κοινωνιολογία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία) και την Αισθητική Αγωγή (Θεατρολογία, Εικαστικά, Μουσική).

Η απόφαση αυτή, εκτός από το ότι έστειλε στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, στέρησε και στερεί από τους μαθητές, και κατ’ επέκταση από την κοινωνία, δύο σημαντικούς τομείς παιδείας και μόρφωσης.

Τέτοιος αποκλεισμός γνωστικών αντικειμένων μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορεί να εντοπιστεί, καθιστώντας τη χώρα μας έκθετη σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις εκπαιδευτικών. Και, αναμφίβολα, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται και στην κοινωνία, που ένα μεγάλο τμήμα της είναι ήδη επιρρεπές σε ακραίες θεωρίες και αντικοινωνικές – αντιαισθητικές συμπεριφορές.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και οι εκπαιδευτικοί των μαθημάτων που καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν δραστικά (εικαστικοί, μουσικοί, θεατρολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες) αποφασίσαμε να μην αφήσουμε το ζήτημα να ξεχαστεί. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες του Ρεθύμνου σε μια πρώτη «πολυδράση» το Σάββατο 19 Μαρτίου, από τις 16.00, στην Πλ. Αγνώστου Στρατιώτη.

Η δράση θα έχει ως θεματικό κέντρο την ειρήνη και θα περιλαμβάνει εικαστικά έργα διδασκόντων και μαθητών, τραγούδια, θεατρικούς διαλόγους και ποιήματα από μαθητές μας, εικαστικές δράσεις από όλους τους συμμετέχοντες, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση στους πολίτες και θα αναδειχθεί με ποικίλους τρόπους η σημασία των μαθημάτων που καταργήθηκαν.

Σας καλούμε να έρθετε το Σάββατο στην πλατεία να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να γεμίσουμε εικόνες και ακούσματα.

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου
Εκπαιδευτικοί Κοινωνικών/Οικονομικών Επιστημών και Αισθητικής Αγωγής Ρεθύμνου