ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Δράση του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλη μας, έξω από το δημαρχείο, από τις 10 το πρωί για να μοιράσει έντυπα στους πολίτες για περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία.

Είναι ευκαιρία λοιπόν, να δεσμευτούμε:

Ως άτομα, υποστηρίζοντας την δικιά μας ψυχική υγεία και υποστηρίζοντας φίλους και συγγενείς που παλεύουν με την ψυχική ασθένεια.
Ως κυβερνήσεις ,αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις αύξησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας .
Ως δημοσιογράφοι, εξηγώντας στο κοινό τι περισσότερο μπορεί να γίνει ώστε η ψυχική υγεία να είναι πραγματικότητα για όλους το επιχείρημα της υγείας .
Σχεδόν 1 δις ανθρώπων έχουν κάποια ψυχική διαταραχή και οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να επηρεαστεί .
Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίες των εφήβων και των ενηλίκων .
1 στα πέντε παιδιά και εφήβους έχει κάποια διαταραχή .
Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια πεθαίνουν 10-20 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό .
Η αυτοκτονία είναι η αιτία θανάτου περίπου 800.000 ανθρώπων κάθε χρόνο -1 καθε 40 δευτερόλεπτα – και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου νέων 15-29 ετών.

Το έλλειμμα φροντίδας

Παρά τον παγκόσμιο χαρακτήρα και το μέγεθος των ψυχικών διαταραχών, το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας παραμένει μεγάλο .

Σχετικά λίγοι άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας .
Τα σοβαρά κενά στην φροντίδα ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα της εδώ και πολλές δεκαετίες χρόνιας υποχρηματοδότησης της προαγωγής, πρόληψης και φροντίδας ψυχικής υγείας.
Το στίγμα οι διακρίσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να αποτελούν ευρέως διαδεδομένες πρακτικές .

Το οικονομικό κόστος

Η απώλεια παραγωγικότητας λόγω κατάθλιψης και άγχους , δύο εκ των συνηθέστερων ψυχικών διαταραχών, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1 τρις δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Κατά μέσο όρο οι χώρες ξοδεύουν για την ψυχική υγεία λιγότερα από το 2% του εθνικού προϋπολογισμού τους.

Τα καλά νέα

Ορισμένες από τις συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν να αντιμετωπισθούν με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.
Το ευρύτερο ιατρικό προσωπικό μπορεί να εκπαιδευτεί στην διάγνωση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών.
Ο τακτικός ιατρικός έλεγχος των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές μπορεί να προλάβει τους πρόωρους θανάτους.
Η ποιότητα ζωής των ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και άνοια μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των φροντιστών τους.
Τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μπορούν να προστατευτούν και να προαχθούν μέσω της νομοθεσίας για την ψυχική υγεία, των πολιτικών, της ανάπτυξης οικονομικά προσιτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα και την εμπλοκή των ιδίων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ