ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών αποτελεί την αφορμή να μιλήσουμε για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Η πρόληψη μας αφορά όλους και αποσκοπεί στην ενίσχυση των παιδιών και των νέων, αλλά και των συστημάτων στα οποία αυτά εντάσσονται (οικογένεια, σχολείο, κοινότητα), ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής με θετικό τρόπο. Μέσα από τη διεργασία της πρόληψης ενισχύεται η ψυχική ανθεκτικότητα, η ικανότητα δηλαδή για θετική προσαρμογή, παρά τις σημαντικές δυσχέρειες ή τραυματικές εμπειρίες, κάτι ιδιαίτερα επίκαιρο τα τελευταία χρόνια, τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονες αλλαγές, δύσκολα συναισθήματα και στρεσογόνες εμπειρίες.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να ενισχύσουμε τη θετική προσαρμογή των παιδιών σε δύσκολες καταστάσεις;
Πώς θα μπορούσαμε από την ευαλωτότητα να τα οδηγήσουμε στην ψυχική ανθεκτικότητα;

Για να μπορέσουμε ως κοινότητες να υποστηρίξουμε τα παιδιά, χρειάζεται να αυξήσουμε τους παράγοντες που τα προστατεύουν και να συμβάλουμε στη μείωση των παραγόντων που τα θέτουν σε κίνδυνο, όπως είναι η διαθεσιμότητα εξαρτησιογόνων ουσιών γύρω μας και τα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλουν επικίνδυνες για τον εαυτό τους συμπεριφορές.

Προστατευτικά απέναντι στα παιδιά μπορούν να λειτουργήσουν – πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον που προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική ασφάλεια και τα ατομικά χαρακτηριστικά, όπως η ιδιοσυγκρασία, η αυτονομία, η αυτοπεποίθηση και η κοινωνικότητα – τα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης, που παρέχουν υγιή πρότυπα και καλλιεργούν σχέσεις που βασίζονται στην αποδοχή στην κατανόηση, στην υποστήριξη και στην ενθάρρυνση.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του να υπάρχουν όλο και περισσότερα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης στην κοινότητα, το Κέντρο Πρόληψης έχει δημιουργήσει από το 2000 το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους εκτός σχολείου. Στόχος του Εργαστηρίου είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών και ευκαιριών που θα επιτρέψουν στα παιδιά και τους εφήβους να εκφραστούν, να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της κριτικής σκέψης, να αυτοσχεδιάσουν, να γελάσουν, αλλά και να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους σε ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Αυτή η θετική διαδικασία εκπαίδευσηςτων παιδιών και των εφήβων σε δεξιότητες ζωής είναι άλλωστε και ο στόχος της πρόληψης, αλλά και των δράσεων του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2022, τα παιδιά και οι έφηβοι που συμμετείχαν στο Θεατρικό Εργαστήρι και τη Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, το σχολικό έτος 2021 – 2022 θα παρουσιάσουν σκηνές από αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

«Σαν παλιό σινεμά…» : μια παράσταση με πολλή μουσική, κέφι και άφθονο γέλιο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 18.00μμ.

Παράλληλα, στο χώρο της Πλατείας Μικρασιατών θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο από τις 20.00 έως τις 22.00, όπου θα βρίσκονται τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, προκειμένου να διανείμουν έντυπο υλικό, αλλά και να συζητήσουν με τους πολίτες.