ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Ενημερωτικές/συμβουλευτικές δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Δράσεις έγκυρης ενημέρωσης και ουσιαστικής ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ευαίσθητο θέμα της άσκησης βίας κατά των γυναικών διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία  με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρεθύμνης και την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Οι επιλεγμένες δράσεις σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να απευθύνονται σε διευρυμένη ηλικιακή κλίμακα πολιτών, να είναι ελκυστικές και πρακτικά ωφέλιμες ώστε να συμβάλλουν γόνιμα στη δημόσιο λόγο περί κακοποίησης με βάση το φύλο,  ενθαρρύνοντας τα θύματα να ζητήσουν υποστήριξη και τους «θεατές» να παρεμβαίνουν έγκαιρα και αποφασιστικά συνδράμοντας τον αγώνα εξάλειψης τέτοιων παθογόνων φαινομένων.

 Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προβλέπει:

  • Την Πέμπτη  24 Νοεμβρίου 2022, τα στελέχη του  Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών θα υποδέχονται από τις 10 το πρωι έως τις 2 το μεσημέρι, τις συμπολίτισσες και συμπολίτες στους χώρους του Κέντρου  για να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους ενημερώσουν για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο (Open Day). Πρόκειται για μας πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Κέντρου που στοχεύει στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της παραγωγικής αλληλεπίδρασης του με την τοπική κοινωνία. 
  • Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022,  το Κέντρο Συμβουλευτικής συμπράττει με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρεθύμνης και την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στη διοργάνωση μιας Εσπερίδας με τίτλο “Από το πλην στο συν” . Στο Σπίτι του Πολιτισμού, από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ, οι συμμετέχουσες /-ντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις βασισμένες σε βιωματικές εμπειρίες κι επιστημονική γνώση και  ν’ απολαύσουν θεατρικό μονόπρακτο και από  χορευτικά δρώμενα με συμβολικό περιεχόμενο,  από τέσσερις διαφορετικές σχολές χορού της πόλης μας. 
  • Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, θεατρική παράσταση στο Σπίτι του Πολιτισμού με τίτλο “Γυναίκες που έγιναν ένα με την γη”, εμπνευσμένη από λαϊκές αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου οι οποίες μοιράζονται τις εμπειρίες και τα σκληρά βιώματα της ζωής  τους  με αναφορά στην περίοδο του 1940.
  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και πρόσκλησης που απευθύνει το Κέντρο  Συμβουλευτικής Γυναικών Δ.Ρ στην κοινωνία του Ρεθύμνου, με την πολύτιμη αρωγή κοινωνικών φορέων και αναγνωρισμένων συλλογικοτήτων της πόλης προς τις/τους  συμπολίτισσες /-ες, θα ολοκληρωθεί   με τη διεξαγωγή Σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών για Παιδιά, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δ. Ρεθύμνης, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, στο Σπίτι του Πολιτισμού.