ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή την αποκριά, το ξέφρενο γλέντι, το οργιαστικό ξεφάντωμα πριν την αρχή της νηστείας του Πάσχα, ο Βαγγέλης Πατσέας και ο Λευτέρης Πλαβός δραστηριοποιούνται και, μορφοποιώντας την άψυχη υγρή άργιλο, «πηλοποιούν» φιγούρες και εικόνες καθ’ ομοίωσιν σάρκας.

Οντότητες με τρεις αλλά και δύο διαστάσεις, αγαλματίδια και απεικονίσεις των διαχρονικών ηρώων που αιώνες και τόποι μακρινοί και κοντινοί κληροδότησαν στο καρναβάλι. Παραταγμένοι πιερότοι και γελωτοποιοί, μουζικάντηδες και τσαρλατάνοι παρελαύνουν με εκκωφαντική παρουσία, με νταούλια, ζουρνάδες και πίπιζες. Αρλεκίνοι πετιούνται από τα κουτόσπιτά τους και τρομοκρατούν. Χρώματα, φορεσιές και χαρτοπόλεμος παντού, γύρω από τα γλυπτικά δημιουργήματα του Βαγγέλη Πατσέα που λες θα ζωντανέψουν σαν μείνουν μόνα στο σκοτάδι.

Ο Λευτέρης Πλαβός, τεχνίτης στη χάραξη και τη ζωγραφική πάνω σε πήλινα πλακίδια, μιλά για τα τοπικά καρναβαλίστικα έθιμα, τόσο ελληνικά όσο και ξένα. Μέσα στις ζωγραφιές του διαγράφονται αποκριάτικα στιγμιότυπα σε αστικά τοπία, χρώματα μπλεγμένα σ’ ένα αφαιρετικό, ενίοτε εξπρεσιονιστικό γαϊτανάκι το οποίο τυλίγουν φιγούρες της βενετσιάνικης Αναγέννησης, ενώ παραδίπλα ξεπηδούν Γενίτσαροι που κυνηγούν Μπούλες και λυγερόκορμες Κορέλες που ξεμυαλίζουν σκυριανούς Γέρους και κόλακες Φράγκους. Η παλέτα ξεχειλίζει, παντού φως μέσα σε νυχτερινά τοπία, η μέρα μεγαλώνει, η άνοιξη έρχεται. Περιβεβλημένες με κέφι αλλά και τη μοναχικότητα της μάσκας – στοιχείο κυρίαρχο, οι μορφές αφηγούνται πορείες σαν αυτή από το κοσμικό στο πνευματικό, από την ασυδοσία στη νηστεία, από το χειμώνα στην άνοιξη. Κρύβει θλίψη το γέλιο του κλόουν, μελαγχολία τα ροδαλά μάγουλα του αρλεκίνου. Κι οι μάσκες τελικά απογυμνώνουν την αλήθεια για το ποιοι είμαστε, γράφει ο Νίκος Σπανός, λυρικός καλλιτέχνης.

H έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην “Gallery Bamia” (το εμπορικό κατάστημα του Κωστή Βαμιαδάκη που διαμορφώθηκε σε γκαλερί για την Καρναβαλική περίοδο), στην Άγγελου Σικελιανού 8 στην πόλη του Ρεθύμνου και θα διαρκέσει μέχρι από τις 8 έως τις 13 Φεβρουαρίου. Ανοικτή καθημερινά: 9:00-13:00 και 17:00-21:00,  Σάββατο: 9:00-14:00.