ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Καταγγελία για τα προβλήματα στα σχολεία και την απαγόρευση συνέλευσης γονέων!

Στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος τα σχολεία, αλλά και στο γεγονός ότι δεν επετράπη από πλευράς του τμήματος παιδείας του δήμου να παραχωρηθεί η αυλή του 14ου δημοτικού σχολείου προκειμένου να γίνει συνέλευση γονέων, αναφέρεται η κα Σταυριανή Ξιφαρά, αναπληρώτρια γραμματέας στο Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Μαθητών Ρεθύμνου και εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου.

Η επιστολή της κας Ξιφαρά:

«Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα υγειονομικά δεδομένα στα σχολεία με την μετάλλαξη Δέλτα του covid 19 που έχει υψηλή μεταδοτικότητα στα παιδιά σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων σ’ αυτήν την ηλικία μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε στο 21%, δημιουργεί εύλογες απορίες για την επιλογή του Τμήματος Παιδείας του Δήμου μας να τα λειτουργήσει χωρίς ολοήμερη καθαριότητα και συνεχόμενη απολύμανση των αιθουσών διδασκαλίας και των τουαλετών όπως ίσχυε πέρσι λες και δεν έπεται το 4ο κύμα πανδημίας.

Αντί αυτού έσπευσε να εκμεταλλευτεί την απαράδεκτη νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών η οποία «λύνει» τα χέρια στους Δήμους και τους επιτρέπει φέτος  να αυξήσουν το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας την δυνατότητα 2ωρης και όχι μόνο 3ωρης απασχόλησης, καλώντας τις εργαζόμενες από τον Αύγουστο με προκήρυξη για πρόσληψη στα μέτρα του Βορίδη. Ελάχιστη αύξηση προσωπικού με μειωμένο σύνολο ωρών , καμία σύμβαση πλήρους απασχόλησης, καθιστώντας τα σχολεία υγειονομικές βόμβες. Η λύση που προτάθηκε ήταν η φτηνή λύση των ιδιωτικών συνεργείων που σημαίνει πρακτικά καθαριότητα «άρπα κόλλα» και με τον κίνδυνο διασποράς του ιού (σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της Αντιδημάρχου) από εργαζόμενες που θα αναλάβουν ασθμαίνοντας 4-5 σχολεία ταυτόχρονα.

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε και μάρτυρες του χτυπήματος του Εγκέλαδου όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε στο νομό Ηρακλείου θύματα και μαθητές ή εκπαιδευτικούς. Στον Δήμο Ρεθύμνου από τα 18 σχολεία που ελέγχθησαν τα 9 κρίθηκαν ακατάλληλα και οι γονείς αναρωτιόμαστε αγαπητοί υπεύθυνοι του Δήμου τι ακριβώς  γίνεται με τα υπόλοιπα 74 σχολεία κι αν προβλέπεται να ελεγχθούν και πότε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς δεν περιμέναμε  βέβαια να γίνει σεισμός για να θορυβηθούμε και ότι από διετίας έχουμε απαιτήσει  μέσω της Ένωσης Γονέων & Μαθητών Δ. Ρεθύμνου να γίνει με σύντομες διαδικασίες η νομιμοποίηση των σχολικών κτιρίων ώστε να μπορούν οι μηχανικοί του Δήμου να ελέγξουν κάποτε την Αντισεισμική-αντιπυρική τους θωράκιση. Δύο χρόνια πανδημίας με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν και την τηλεκπαίδευση να έχει πάει πίσω μαθησιακά πολλούς μαθητές χωρίς την παραμικρή αναδιάρθρωση της ύλης. Είναι πραγματικά λυπηρό όταν επίσημα τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης κάνουν λόγω για 1000 μαθητές που δεν κατάφεραν πέρσι να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, να φέρεται ότι  ο Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης  έκάνε λόγο «για γονείς που επιδίωξαν να κάνουν την ανάγκη, ευκαιρία…» όταν ζητήθηκε να βοηθήσει ο Δήμος παρέχοντας συσκευές σε αυτές τις οικογένειες.   

Επιπροσθέτως τα εκαιδευτικά κενά στα σχολεία, παρόλους τους διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καλά κρατούν. Είναι γνωστή η κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο 1ο ΕΠΑΛ το μεγαλύτερο σχολείο του νομού  όπως και στο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο τα εκπαιδευτικά κενά με  δεκάδες ώρες  χαμένες είναι γεγονός, ενώ οι παράλληλες στηρίξεις των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες μειώθηκαν φέτος κατά 50% .

Η μαθητική νεολαία είναι ένα καζάνι που βράζει με τις πρώτες καταλήψεις  να έχουν ξεκινήσει με αιτήματα  όχι ανύπαρκτα όπως διατείνονται κάποιοι αλλά με αιτήματα πιεστικά και αμείλικτα για το μέλλον των παιδιών μας. Στο Πειραματικό Λύκειο συνενώθηκαν όλα τα τμήματα κατεύθυνσης φτιάχνοντας σχεδόν τριαντάρια τμήματα ύστερα από τις επιταγές του Υπουργείου Παιδείας. Κι ενώ η Τράπεζα Θεμάτων με τόσα εκπαιδευτικά κενά φαντάζει σαν ένα κακόγουστο ανέκδοτο, με τους μαθητές να ζητούν τα αυτονόητα όπως την διδασκαλία των Ειδικώς εξεταζομένων Μαθημάτων,  η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κραδαίνει σαν χατζάρα πάνω από τα όνειρά τους και απειλεί να αφήσει την δυνατότητα εισαγωγής  στα Πανεπιστήμια για χιλιάδες από αυτούς να μείνει μόνο στα όνειρα.

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα έχουμε και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου να  ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ που ενδιαφέρονται να συζητήσουν έστω αυτά ακριβώς τα προβλήματα  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με το πρόσχημα ότι τα πρωτόκολλα είναι αυστηρά και απαιτούν γραπτή άδεια παραχώρησης του χώρου. Ο χώρος του 14ου δημοτικού ζητήθηκε με πρωτοβουλία 2 μελών της Ένωσης  Γονέων αφού τα προβλήματα είναι πιεστικά και πολλοί γονείς απορούν τόσους μήνες γιατί δεν έχει βγει καμία ανακοίνωση από το συλλογικό όργανο των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για κανένα από όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Να σημειωθεί ότι όταν τέθηκε το αίτημα στον διευθυντή του 14ου Δημοτικού δόθηκε η συγκατάθεση παραχώρησης  του αύλειου χώρου του σχολείου όπως του ζητήθηκε χωρίς να γίνει η παραμικρή νύξη για γραπτή αίτηση και μόλις 3 ώρες πριν την ημέρα της σύσκεψης των Προέδρων πληροφορηθήκαμε τηλεφωνικά από την υποδιέυθυνση του σχολείου ότι δεν επιτρέπεται ρητώς από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου να εισέλθουμε στο αύλειο χώρο του σχολείου γιατί τα πρωτόκολλα καθορίζουν αυστηρά γραπτή άδεια που θυμήθηκαν να την αναφέρουν στο παρα πέντε!!! Εν τω μεταξύ απαγόρευσαν και στον σύλλογο γονέων του 14ου να κάνουν την συνεδρίασή τους και  το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής  δεν έπαιξαν παιδιά στην αυλή ενώ άλλα απογεύματα το έκαναν. Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν διεξήχθησαν οι εκλογές του συλλόγου γονέων του 14ου  όπου προσήλθαν δεκάδες γονείς , ενώ στο αύλειο χώρο του 15ου Δημοτικού την ίδια εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας με συμμετοχή 100 και πλέον ατόμων.

Και το ερώτημα είναι καίριο και ξεκάθαρο κυρία Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα : Αν τόσο πολύ ενδιαφέρεστε για την υγεία των ενήλικων δημοτών σας, γιατί στις συμβάσεις των εργαζομένων σας φέτος στην καθαριότητα των σχολείων είναι γραμμένη η υποσημείωση να σφουγγαρίζονται μόλις μία φορά την εβδομάδα οι αίθουσες διδασκαλίας και καμία απολύμανση κατά την διάρκεια της μέρας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανήλικων δημοτών σας; Αφού ενδιαφέρεστε τόσο πολύ, δεν έχετε παρατηρήσει ότι το ΚΤΕΛ που επιδοτείται εξ αιτίας της πανδημίας θα έπρεπε να έχει, όχι 50% πληρότητα που θα έπρεπε, αλλά δεν τηρεί ούτε το 80% πληρότητα που επιτάσσουν τα πρωτόκολλα κι οι συμβάσεις που υπέγραψε;

Και επιτέλους ποιος σας είπε ότι πρέπει να κλείνουν τα σχολεία κάθε τόσο όταν υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση και υποχρεούνται να τρέχουν οι γονείς στην μέση της ημέρας από τις δουλειές τους να τα πάρουν , ή επειδή χιόνισε ή γιατί έβρεξε καταρρακτωδώς και ποτάμια πλημμυρίζουν και κινδυνεύουν να εισέλθουν σε σχολεία? Η έλλειψη υποδομών είναι ένα γεγονός που όλοι ξέρουμε ποιον βαρύνει. Παρακαλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων κι ας τα χαλάσετε και λίγο τις σχέσεις σας με το υπουργείο Εσωτερικών. Διεκδικήστε τα αυτονόητα γιατί αυτοί που ετοιμάζονται να αξιολογήσουν τα σχολεία για το αν βρίσκουν πόρους και έσοδα και που ετοιμάζονται να τα φορτώσουν στους Δήμους υποχρηματοδοτούμενα, από το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» ούτε μισό ευρώ δεν προτίθενται να διαθέσουν σε Υγεία και Παιδεία. Μην τους στηρίζεται με την στάση σας, διεκδικήστε για τους Δημότες σας κι εμείς οι γονείς μαζί σας!

Σταυριανή Ξιφαρά, αναπληρώτρια γραμματέας στην Ένωση Γονέων & Μαθητών Ρεθύμνουκαι εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου   

Οι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι γονείς του Ρεθύμνου»