ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Κατήγγειλε τις καθηγήτριές του γιατί έκαναν απεργία – «Μου στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση»

Αγανάκτηση και θυμό έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, η είδηση της καταγγελίας τεσσάρων καθηγητριών από μαθητή λυκείου, επειδή απήργησαν στις 21 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της πανελλήνιας κινητοποίησης που είχε πραγματοποιηθεί ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο μαθητής προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κατήγγειλε τις εκπαιδευτικούς, επειδή όπως δήλωσε, του «στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση».

Η Εισαγγελία διαβίβασε την καταγγελία του μαθητή στο αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου κλήθηκαν οι τέσσερις γυναίκες να παραστούν την Παρασκευή το απόγευμα, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τους γίνουν συστάσεις.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δε μπορεί παρά να προκαλέσει προβληματισμό, γύρω από την ευκολία με την οποία ένα ανήλικο παιδί, καταφέρεται τόσο έντονα κατά ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος, όπως είναι το δικαίωμα στην απεργία.

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, όπως συχνά τονίζουν, αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες στην άσκηση του έργου τους, παλεύοντας με τα κενά και τις ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με ένα συμβάν, που υποτιμά τον αγώνα που προσπαθούν να κάνουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το περιστατικό συμπτωματικά συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικού, γεγονός που γεμίζει ακόμα περισσότερη θλίψη και οργή την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς το δικαίωμα στην απεργία είναι συνυφασμένο με την επιθυμία τους για βελτίωση του επιπέδου μετάδοσης γνώσεων κι όχι στέρησης του δικαιώματος των μαθητών τους στην πρόσβαση αυτής της γνώσης.

ΕΛΜΕΡ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ»

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, απευθύνει προς όλους κάλεσμα συμπαράστασης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει ανακοινωθεί για την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου θα παρουσιαστούν οι τέσσερις καθηγήτριες.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕP:

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού σήμερα και με θλίψη και οργή πληροφορούμαστε ότι μαθητής Λυκείου του Ρεθύμνου προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και «κατήγγειλε» τέσσερις καθηγήτριές του επειδή απήργησαν στις 21/9/2023 και του «στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση»! Η Εισαγγελία διαβίβασε την «καταγγελία» στο Α.Τ. Ρεθύμνου, που τώρα καλεί τις τέσσερις συναδέλφους για «εξηγήσεις».

Κανείς δεν πήγε στην Εισαγγελία να καταγγείλει την πολιτική ηγεσία για τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω αδιοριστίας των εκπαιδευτικών αλλά τους ενόχλησε η συμμετοχή στην απεργία, που γίνεται και για την προάσπιση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους αλλά και την κοινωνία και τα σωματεία του Ρεθύμνου και λέμε: Η απόπειρα τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει! Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και συνταγματικά κατοχυρωμένο!

  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 19.30 έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου έχουν κληθεί οι συναδέλφισσες.
  • Ζητάμε από τις ενώσεις και τα σωματεία του νομού και την ΟΛΜΕ να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα και να καλέσουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος, Χρήστος Σουρουλής

Η  Γ. Γραμματέας,  Δέσποινα Νικολάου».