ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις Φοιτητικές Εστίες στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις Φοιτητικές Εστίες στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου και συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλογου Εστιών Ρεθύμνου. Στην αντιπροσωπεία του κόμματος συμμετείχαν ακόμα ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνου.

Η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών εξελίχθηκε σε μία μικρή σύσκεψη με πολλούς εστιακούς φοιτητές που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη διαμονή τους στις εστίες καθώς και την αδιαφορία της πανεπιστημιακής μέριμνας που πολλές φορές βάζει περαιτέρω εμπόδια στις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο χώρο των εστιών.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι τα διαθέσιμα δωμάτια στο Ρέθυμνο για εστιακούς φοιτητές εξυπηρετούν περίπου 350 φοιτητές από τους σχεδόν 10.000 που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Στα δωμάτια, στα οποία διαμένουν δύο φοιτητές, τοίχοι και πατώματα έχουν σκάσει από την υγρασία ενώ είναι συχνό φαινόμενο οι βλάβες ηλεκτρικών συσκευών και οι διαρροές νερών, προβλήματα για τα οποία η πανεπιστημιακή μέριμνα μπορεί να περάσουν και ολόκληρες μέρες μέχρι να δώσει λύση! Τις ανάγκες των εστιακών φοιτητών καλύπτουν μόλις 5 πλυντήρια, τα οποία επίσης παρουσιάζουν πολύ συχνά βλάβες. Οι κοινόχρηστοι χώροι των εστιών αποτελούνται στην ουσία από έναν διάδρομο ελάχιστων μέτρων ανά κατοικία όπου καλούνται 8 ή 9 άτομα να κάτσουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ψυγείο και μία κουζίνα.

Οι εστιακοί φοιτητές ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του κόμματος ιδιαίτερα για την προκλητική πολιτική της διοίκησης και του τμήματος φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου απέναντι στους εστιακούς φοιτητές τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε χρόνο πολλοί από τους φοιτητές που διαμένουν στα δωμάτια αναγκάζονται να τα αδειάζουν και να μαζεύουν τα πράγματά τους ώστε αυτά να παραχωρούνται, ακόμα και έναντι χρηματικού αντιτίμου, σε προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών από το εξωτερικό (summer schools). Οι εστιακοί φοιτητές, μέσω διαδοχικών αποφάσεων του φοιτητικού τους συλλόγου και συναντήσεων με την Πρυτανεία και τη μέριμνα, έχουν ζητήσει την ικανοποίηση του αυτονόητου αιτήματός τους να μένουν 12 μήνες το χρόνο στα δωμάτια, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες φοιτητικές εστίες πανελλαδικά. Φέτος ειδικά ο φοιτητικός σύλλογος των εστιακών κάλεσε τους δικαιούχους να μην παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων και να μην νομιμοποιήσουν έτσι αυτή την απαράδεκτη πρακτική. Απέναντι σε όλα αυτά η Πρυτανεία και η μέριμνα όχι μόνο παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους να διώξουν τους φοιτητές από τα δωμάτια τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καλούσαν τους φοιτητές να παραδώσουν τα κλειδιά προβαίνοντας ακόμα και σε εκφοβιστικές πρακτικές όπως προσωπικά τηλεφωνήματα και απειλές ότι όποιος/-α δεν παραδώσει θα αποκλειστεί από τη δωρεάν σίτιση και οι αιτήσεις τους για δωρεάν στέγαση εκ νέου, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, δε θα γίνουν δεκτές!

Οι φοιτητές ανέδειξαν επίσης πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα με τη σίτιση, όπου η φοιτητική μέριμνα και ο εργολάβος-ιδιώτης χρόνο με το χρόνο στενεύουν τα κριτήρια για το ποιος δικαιούται ή όχι δωρεάν γεύματα. Η λογική της πάση θυσία μείωσης του κόστους έχει ως συνέπεια πολλοί φοιτητές να αποκλείονται βάσει των ισχυουσών κριτηρίων. Οι φοιτητές τόνισαν επίσης ότι αυτές οι λογικές έχουν οδηγήσει ακόμα και σε μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων γευμάτων.

Όπως επεσήμαναν οι εστιακοί φοιτητές, η διοίκηση του πανεπιστημίου και η φοιτητική μέριμνα αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών όπως και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα αποθέτουν τις ελπίδες σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, όταν θα σχεδιαστούν και οικοδομηθούν οι νέες φοιτητικές εστίες – προφανώς μέσω ΣΔΙΤ – στου Γάλλου. Λες και οι φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο στις εστίες πρέπει να «κάτσουν στ’ αυγά τους» μέχρι τότε, να μη διεκδικούν και να αποδεχτούν την κατάσταση ως «φυσιολογική» και τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».

Ο βουλευτής του κόμματος επεσήμανε ότι η επίσκεψη στις εστίες και η συνομιλία με τους φοιτητές δε γίνεται για τυπικούς λόγους. Αντίθετα αποτελεί έκφραση μίας συνεχούς έγνοια τους κόμματος και της ΚΝΕ να αναδείξουν τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών και να συμβάλλουν στην ενίσχυση των αγώνων τους για τη διεκδίκηση μίας φοιτητικής μέριμνας που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους. Ιδιαίτερα η επίσκεψη έγινε ως συνέχεια και της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή και την Υπουργό Παιδείας η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για τις συνθήκες στέγασης των εστιακών φοιτητών και συνολικά το ζήτημα της φοιτητικής στέγης στην Κρήτη.

Ο βουλευτής του κόμματος κάλεσε τους εστιακούς φοιτητές η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που νιώθουν να γίνει δύναμη αμφισβήτησης και αγώνα ενάντια στις κρατικές πολιτικές όσον αφορά την ανώτατη εκπαίδευση και ευρύτερα. Σε αυτή την κατεύθυνση τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν όλο αυτό το διάστημα, να μην υποχωρήσουν τόσο στις εκφοβιστικές πρακτικές της διοίκησης του πανεπιστημίου όσο και στην λογική των μειωμένων απαιτήσεων που μετρά τις ανάγκες στέγασης και σίτισης των φοιτητών με όρους «κόστους-οφέλους». Πρόκειται για έκφραση μίας πολιτική που εξασφαλίζει εκατομμύρια ευρώ για αγορές οπλικών συστημάτων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της χώρας, που χαρίζει συνεχώς λεφτά σε βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Την ίδια στιγμή όμως αδυνατεί να εξασφαλίσει σε χιλιάδες φοιτητές τους αναγκαίους όρους για την αξιοπρεπή διαβίωση στην πόλη που έχουν επιλέξει για τις σπουδές τους. Ο βουλευτής του κόμματος ανέφερε το παράδειγμα των φοιτητικών εστιών στη σοσιαλιστική Βουλγαρία αναδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός αδυνατεί να προσφέρει λύσεις που είχαν δοθεί στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σαράντα και πλέον χρόνια πριν, όπως το δικαίωμα δωρεάν διαμονής στις εστίες για όποιον φοιτητή το επιθυμούσε χωρίς κανένα περιορισμό, με δωμάτια ατομικά για κάθε φοιτητή ή ακόμα και για ζευγάρια φοιτητών, με διαμορφωμένους χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω από τις εστίες. Όπως επεσήμανε η ανωτερότητα του σοσιαλισμού και στο ζήτημα της φοιτητικής στέγασης ήταν έκφραση μίας συνολικής αντίληψης για την ανώτατη εκπαίδευση που εξασφάλιζε ποιοτικές επιστημονικές σπουδές που οδηγούσαν στην εξεύρεση εργασίας άμεσα μετά το πτυχίο χωρίς ο φοιτητής να αγχώνεται για το τι θα γίνει μετά ή να περιπλανιέται στην ανεργία και την επισφάλεια.