ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κειμηλιαρχείου στα Μυριοκέφαλα

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων και τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο του καταγόμενου από τα Μυριοκέφαλα αοιδίμου Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου Ανθίμου Λελεδάκη (1903-1935). Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ειρηναίος Μπατσάκης.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό για τα Εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου της Μονής, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του ιδίου καθώς και του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννου Λελεδάκη, Εφημερίου της Ενορίας Μυριοκεφάλων. Παρών ήταν και ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε το έργο, ο συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης-μουσειολόγος κ. Ηλίας Παπαγεωργίου, στον οποίο ο Επίσκοπός μας απένειμε έπαινο της Μητροπόλεως. Σημειωτέον, ότι ο κ. Παπαγεωργίου και οι συνεργάτες του είναι οι δημιουργοί και άλλων δύο εξαίρετων εκθεσιακών χώρων στη Μητρόπολή μας, του νέου Μουσείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου καθώς και του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή.

Μετά τα Εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου, στον αύλειο χώρο της Μονής Μυριοκεφάλων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του ελλογιμ. κ. Νικολάου Δερεδάκη, διδασκάλου, με τίτλο «Ο Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Άνθιμος Λελεδάκης (1903-1935) κατά το αρχειακό υλικό του Πρωτ. Ιωάννου Λελεδάκη», εκδόσεως της Ενορίας Μυριοκεφάλων.

Το βιβλίο παρουσίασε ο ελλογιμ. κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, φιλόλογος-θεολόγος-συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο ελλογιμ. κ. Γεώργιος Παπαδόσηφος, θεολόγος. Κατά την εκδήλωση αυτή απηύθυναν χαιρετισμούς και τοποθετήσεις ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ειρηναίος Μπατσάκης, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου και εφημέριος Μυριοκεφάλων π. Ιωάννης Λελεδάκης, εκπρόσωπος της οικογένειας Λελεδάκη, η κ. Αλεξάνδρα Καρπέτα, φιλόλογος, καθώς και ο συγγραφέας κ. Νικόλαος Δερεδάκης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ρεθύμνου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κληρικοί και εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου, αλλά και όμιλος μελών του Συλλόγου «ΕΥΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ» του Ηρακλείου με την Πρόεδρό τους κ. Χρυσούλα Αντωνοπούλου-Αντωνογιαννάκη.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυριοκεφάλων, την οποία ευγενικά παρέθεσαν η Ενορία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και όλοι οι κάτοικοι των Μυριοκεφάλων. Σε όλους τους παρισταμένους διανεμήθηκε το βιβλίο που παρουσιάστηκε καθώς και ο οδηγός του Κειμηλιαρχείου.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου