ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Εκδήλωση πραγματοποίησε, την Δευτέρα 31/5, η Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«To KKE με την σημερινή συγκέντρωση, απευθύνει κάλεσµα µαζικού ξεσηκωµού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούµενους και επαγγελµατίες της πόλης. Είναι ώρα ευθύνης και µάχης! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Οι οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, κάνουµε τη «νύχτα – µέρα», για να φτάσει παντού το κάλεσµα μας, για να ενηµερώσουµε πλατιά τους εργαζόµενους. Πρωτοστατούµε στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωµατεία, σε όλους τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήµατος για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιµαστεί  η µαχητική, απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωµα».

Ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

«…Φίλοι και σύντροφοι, Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ν/σ για να διαλύσει τον εργάσιμο χρόνο των εργαζομένων, να χτυπήσει τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία,
Πρέπει να δοθεί ένα στεντόρειο  μήνυμα «ΩΣ ΕΔΩ!».

«Απορρίπτεται! Να μην τολμήσει να το καταθέσει η κυβέρνηση να  στη Βουλή. Να νεκρώσει η χώρα.

Αυτό το μήνυμα του μαζικού ξεσηκωμού των εργαζομένων, της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών δίνεται πλατιά σήμερα από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ…

…[]…Οι μόνοι που βλέπουν «θετικά» στο νομοσχέδιο είναι η μεγαλοεργοδοσία και οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού, αλλά και όσοι έχουν πάρει «εργολαβία» την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη μπορεί να ωφελεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, αυτούς που ζουν από πρώτο χέρι την εργασιακή ζούγκλα. Τους καλεί να πάρουν θέση στον αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα τους, να μη συμβιβαστούν με την «κανονικότητα» της απλήρωτης δουλειάς, της ζωής – λάστιχο, με τα διαλυτικά ωράρια εργασίας, που είναι πραγματικότητα για χιλιάδες απ’ αυτούς και θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

..[].. Είναι ψεύτικο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι προστατεύει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δικής τους συμφωνία, χωρίς να είναι δική τους επιλογή. Μόνο με 1.150.000 ανέργους στην Ελλάδα και με δεκάδες νόμους που απελευθέρωσαν τις απολύσεις και έλυσαν τα χέρια των εργοδοτών, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για επιλογή με το πιστόλι στον κρόταφο. Οι εργαζόμενοι θα είναι δήθεν «ελεύθεροι» να επιλέξουν το ωράριο τους αλλά δεν είναι ελεύθεροι να αγωνίζονται για το μισθό τους αφού ο κατώτερος μισθός καθορίζεται με απόφαση του κράτους, οι κλαδικές ΣΣΕ 7 είναι υπό την κρίση του Υπ. Εργασίας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφονται από τις «Ενώσεις Προσώπων» δηλαδή από τους εργοδότες, ενώ τα δικαιώματα στην απεργία και στον συνδικαλιστικό αγώνα υπονομεύονται συνεχώς. Οι εργαζόμενοι είναι «ελεύθεροι» να οργανώσουν τον προσωπικό τους χρόνο αλλά όχι τις Κυριακές, γιατί η Κυριακή δεν είναι αργία πια. Άραγε οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν 10ωρο και 11ωρο όταν δεν υπάρχει πολύ δουλειά και 6ωρο όταν είναι διπλάσιος ο φόρτος εργασίας; Πότε ακριβώς θα παίρνουν τα ρεπό και τις άδειες οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ειδικά οι εποχικοί; Όταν θα είναι στο ταμείο ανεργίας; Φτάνει πια αυτή την κοροϊδία. Η κυβέρνηση επικαλείται ότι εφαρμόζει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που ομολογεί ότι υλοποιούνται για να δυναμώσει η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ποιες όμως είναι οι συνέπειες των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. μετά το 2012;

..[].. Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα τις ανατροπές του αιώνα, ποιος μπορεί να μπει μπροστα, να βάλει μπέτη που λέμε εδώ στη Κρήτη, αν όχι το ΚΚΕ και  κυρίως η συλλογική, οργανωμένη πάλη των εργαζομένων ενάντια στην στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς, αμοιβής και ζωής όπως αντιστοιχούν στον 21ο αιώνα….[]»

Και πιο ειδικά, με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στο νησί , τόνισε για τον ΒΟΑΚ:

 «…Η “Ελλάδα 2.0”, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο “νέο” που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Με την ευκαιρία ήρθε ο ίδιος στην περιοχή μας το Σάββατο στη φιέστα για το ΒΟΑΚ. Τι δε περιλαμβάνει το αφήγημα του στη φιέστα; Ότι τον ΒΟΑΚ που τον έχει πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια με το αίμα του ο λαός της Κρήτης, θα κατασκευαστεί με δικό μας ζεστό παραδάκι και για τη χρήση του θα πληρώνουμε 9 ευρώ τη διαδρομή Ηράκλειο –Ρέθυμνο – Χανιά, αφού θα παραδοθεί στους μεγαλοσχήμονες επενδυτές. Όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και η έκταση του παλιού που την ίδια στιγμή όλες οι πόλεις, μαζί και το Ρέθυμνο,  στενάζουν για υποδομές σχολείων, υγείας και αθλητισμού…»