Σε μία σοβαρή καταγγελία για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Π.Ε. Ρεθύμνου, προχωρά ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αμαρίου, Νικόλαος Μαρκίδης, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια, εκτεταμένη διασπάθιση των χρημάτων των πολιτών χάριν προσωπικών τοπικών συμφερόντων και μηχανισμών επανεκλογής.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, η «ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ», είναι κοινή πολυμετοχική ανώνυμη εταιρεία και δεν περιορίζεται στη διαχείριση των απορριμμάτων ως σκοπό. Αυτό, σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, επιτρέπει με μεγάλη ευκολία να μεταφέρει πόρους από την διαχείριση των απορριμμάτων σε άλλους σκοπούς, κάτι που με βάση τη νομοθεσία ως προς τα ανταποδοτικά τέλη απαγορεύεται αυστηρά.
Όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής συσπείρωσης στον Δήμο Αμαρίου, το καθεστώς της αυθαιρεσίας κορυφώνεται στην διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής, καθώς η «ΑΜΑΡΙ» σε όλους τους μικρούς δήμους κοστολογεί «κατ’ αποκοπή» ανεβάζοντας το κόστος/τόνο στα ύψη (πχ στο δήμο Αγίου Βασιλείου 34 ευρώ/τόνο) ενώ στον κεντρικό δήμο, που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση του όγκου από χρόνο σε χρόνο χρεώνει σε ευρώ/τόνο (23 ευρώ) για να βγαίνει πάντα κερδισμένη.
Παράλληλα όπως επισημαίνει ο ίδιος, η «ΑΜΑΡΙ» εισπράττει και με το παραπάνω και τα έξοδα μεταφροντίδας και αποκατάστασης, σαν να ήταν ΦΟΣΔΑ, αλλά τα χρήματα αυτά διασπαθίζονται σε άσχετους με τα απορρίμματα τομείς και κυρίως με πελατειακά και ρουσφετολογικά κριτήρια, καθώς το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ καλύπτεται από αυτά τα έσοδα.
Επίσης τονίζει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκρίνει την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ ΕΣΔΑΚ (στο ΕΣΔΑΚ ο οποίος είναι ο φορές διαχείρισης απορριμμάτων σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι, υπάγεται η «ΑΜΑΡΙ», καθώς δεν θεωρείται ΦΟΣΔΑ) με την συμμετοχή των δήμων της ΠΕ Ρεθύμνου και ταυτόχρονα έχει εγκρίνει και τις Προγραμματικές Συμβάσεις της «ΑΜΑΡΙ» με τους ίδιους δήμους, αποδεχόμενη ουσιαστικά οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου να συμμετέχουν σε δύο ΦΟΔΣΑ, παρά το παράλογο της παραδοχής και την ρητή απαγόρευση του νόμου.
Τέλος, ο κ. Μαρκίδης καταγγέλλει ότι υπάρχουν δήμαρχοι της Π.Ε. Ρεθύμνου οι οποίοι έχουν αντιληφθεί πως μπορεί να λειτουργήσει το ζήτημα και κάνουν πλάτες σε αυτό το σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι επειδή η «ΑΜΑΡΙ» ελέγχεται μόνο από τον δήμαρχο, έχει γίνει σύστημα εξυπηρέτησης προσωπικών επιδιώξεων και πελατειακών σχέσεων.