ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Συνάντηση του Συνδυασμού «Μαζί για την Αλλαγή» με την Διεύθυνση της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης

Μέλη του Συνδυασμού «Μαζί για την Αλλαγή» μαζί με την επικεφαλής, κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη πραγματοποίησαν θεσμική συνάντηση τόσο με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάμπρο Καρβούνη όσο και με υπηρεσιακά στελέχη της διεύθυνσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν εκτενώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα σχολεία τόσο στο κομμάτι του εξοπλισμού και της στελέχωσης όσο και στην ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο γύρω από την σχολική στέγη στο Ρέθυμνο.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ειδική αναφορά στις δυνατότητες και τις προοπτικές που χρειάζεται να γεννηθούν στο μέλλον για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Ρεθύμνου, με την κ. Κουτσαλεδάκη να τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει την σημερινή εποχή η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία που ανέπτυξαν τα μέλη του συνδυασμού κατά την επίσκεψη και η δήλωση της κ. Κουτσαλεδάκη:

  • Με έναν πλήρη σχεδιασμό για την αναβάθμιση της σχολικής στέγης μέσα από την αξιοποίηση του ήδη ώριμου σχεδιασμού και τη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών. Δίνουμε έμφαση στην άμεση ολοκλήρωση της διεκδίκησης της μεταστέγασης των υποδομών για το Ειδικό Σχολείο και στο complex των πειραματικών σχολείων στο Γάλλο.
  • Με άμεσες στοχευμένες ενέργειες για αντισεισμική θωράκιση σχολείων, πυρασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.
  • Με προληπτικά μέτρα προφύλαξης των δομών για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και άλλων φυσικών καταστροφών.
  • Με την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των εκπαιδευτικών, αλλά και των φοιτητών, εγκαινιάζοντας ένα νέο πλαίσιο
    συνεργασίας με φορείς, ιδιώτες και το Πανεπιστήμιο.
  • Με την υποστήριξη του θεσμού των «Σχολών Γονέων».
  • Με το ευρύτερο άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία μέσα από την εκτός λειτουργίας χρήση των αύλειων χώρων ως σύγχρονες και
    οργανωμένες δομές αθλοπαιδιών και παιχνιδιού για τα παιδια μας.

«Τα δημοτικά σχολεία πέρα από τις γνώσεις θέτουν τις βάσεις για την ομαλή και επιτυχημένη ένταξη των παιδιών στην κοινωνία και τα προετοιμάζουν να γίνουν σωστοί και ενεργοί πολίτες. Το περιβάλλον στο οποίο διεξάγεται αυτή η μαθητική διαδικασία είναι εξίσου κρίσιμο και σημαντικό. Ακριβώς για αυτό βάζουμε μπροστά ένα ολιστικό σχέδιο για την σχολική στέγη και προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο επισκεφτήκαμε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με δεδομένο ότι καθώς ο δήμος έχει αρμοδιότητα για τις σχολικές υλικοτεχνικές υποδομές. Συμφωνήσαμε ακόμα ότι μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο η συνεργασία με την επιτροπή παιδείας και ευρύτερα τον Δήμο» δήλωσε η κα Κουτσαλεδάκη.