ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“self encounter”: Έκθεση φωτογραφίας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

H συνέχεια των εκθέσεων της ομάδας “Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου” στην οδό Κορνάρου, θα είναι από τις 28/7 έως 6/8 καθημερινά (20:00 με 23:00).

self encounter

[Προσοχή τα εγκαίνια θα γίνουν την τελευταία ημέρα που θα παρίστανται και οι καλλιτέχνες! Την βραδιά των εγκαινίων στις 21:21 θα παρουσιαστεί σε υπαίθρια προβολή μια επιλογή από το υπόλοιπο έργο των φωτογράφων].

H έκθεση self encounter αποτελείται από 30 φωτογραφίες (15 από την κάθε μία φωτογράφο) με ένα ιδιαίτερο θέμα. Με την αυτοφωτογράφιση καταπιάνονται η Γωγώ Πονηράκου με την Βασιλική Σανδάλη. Ένα οδοιπορικό “εντός τους” μια ενότητα με φωτογραφίες αυτοβιογραφικές μεν, αλλά, και τόσο ενδεικτικές για τον σύγχρονο άνθρωπο που σε πολλές από αυτές, ο θεατής ταυτίζεται.

Δύο γυναίκες αυτοπορτραιτίστριες, στην προσπάθεια μίας ενδοσκόπησης, συναντιούνται. Το έργο της μίας, βρίσκει σημεία επαφής στο έργο της άλλης, μέσα από διαφορετικές εικόνες και προσεγγίσεις. Βιώματα διαφορετικά με κοινές καταγραφές και αποτελέσματα στις αισθήσεις και στο μνημονικό των δύο γυναικών παρουσιάζονται σε αυτή την φωτογραφική συνάντηση. Ο εαυτός σαν θέμα, σαν αντικείμενο παρατήρησης προσφέρεται και ταυτόχρονα κρύβεται, προκαλεί αμηχανία, τάση απομόνωσης. Ενώ εκτίθενται ταυτόχρονα κρατούν μυστικά και καλούν τον θεατή να τα εκμαιεύσει. Σε μια εποχή που η εξωστρέφεια και η τάση για ανούσια προβολή είναι τόσο συχνή, το να δοθεί χώρος στο ξεδίπλωμα του εαυτού είναι σημαντικό και μοιάζει επιτακτική ανάγκη.

Γωγώ – Βασιλική

Aπό το 1839 που καταγράφεται η πρώτη αυτοφωτογράφιση από τον Robert Cornelius μέχρι σήμερα,είναι συνηθισμένη τακτική των φωτογράφων να στρέφουν προς το μέρος τους την κάμερα τους. Το έκαναν και θα το κάνουν με γνώμονα, να δώσουν μία εικόνα του εαυτού τους που δεν θα περιέχει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, αλλά, να καταγράψουν την αυτοβιογραφία τους μέσω της φωτογραφίας. Στην συγκεκριμένη έκθεση η Γωγώ με την Βασιλική αποτυπώνουν την “ζωή” τους, βάζοντας μας μέσα σε αυτήν, με 15 αυτοφωτογραφίες η κάθε μία. Με αυτό το εφόδιο ας ταξιδέψουμε “εντός” τους σ ένα ταξίδι αναγνώρισης-ταύτισης, για τον θεατή, όπως ήταν και για τις δημιουργούς .

Μανώλης Καραταράκης