ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Τελετουργικός χορός – δρώμενο αφιερωμένο στα θύματα των Τεμπών

Χορευτικό δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στα Τέμπη, την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 19.30 το απόγευμα με αφετηρία την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι συμμετέχοντες θα χορέψουν το χορό «Καγκελευτό Ιερισσού», ο οποίος είναι ένας τελετουργικός, αργός, κυκλικός χορός, αφιερωμένος στη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους στην τοποθεσία Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού Χαλκιδικής. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Ο τελετουργικός αυτός χορός συνοδεύεται από το πένθιμο τραγούδι του, ενώ κρουστά θα δίνουν αργά το ρυθμό.

Η δράση είναι ανοιχτή σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ιδέα αφορά τον Καγκελευτό Ιερισσού έναν αργόσυρτο κυκλικό, τελετουργικό χορό ,επί της ουσίας αφιερωμένο στη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους στην τοποθεσία Μαύρο Αλώνι. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα στην παραπάνω περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Ο τελετουργικός αυτός χορός θα συνοδευτεί από το πένθιμο τραγούδι του, συνοδεία μπεντίρ που θα δίνουν αργά το ρυθμό.Μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτό οι πάντες. Μικροί, μεγάλοι, ΑΜΕΑ, όλοι χωρούν κανείς δεν περισσεύει, με λαβή αγκαζέ , χωρίς να δίνουμε σημασία στις τραγουδιστικές ή χορευτικές μας ικανότητες.

Σκοπός να επιλέξουμε τη σωστή μεριά. Να πάρουμε μέρος στην τελετή μνήμης των δεκάδων νέων ανθρώπων που δολοφόνησε η ιδιωτικοποίηση με ευθύνη του κράτους. Ακομμάτιστα, μα πλήρως πολιτικοποιημένα, να ενώσουμε την οργή και τη θλίψη μας. Να απαιτήσουμε απονομή δικαιοσύνης.

Η ιδέα δεν θεωρείται πανάκεια, μα ως ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης με χρήση της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης που δεν είναι μόνο μουσειακό είδος ή ευκαιρία προβολής σε παραστάσεις, ο χορός, το τραγούδι, όπως και κάθε άλλο είδος τέχνης.

Από τις 7.30 μμ στον Άγνωστο Στρατιώτη, συγκεντρωνόμαστε, γίνεται μια γρήγορη εκμάθηση των πανεύκολων βημάτων του τελετουργικού χορού, μαθαίνουμε το τραγούδι (ο τελευταίος στίχος είναι προσθήκη και παραπέμπει στα νέα κορίτσια, αγόρια που τους στέρησαν τους αγαπημένους τους ή που στέρησαν τους ίδιους από τους αγαπημένους τους!) και κατευθυνόμαστε στην παραλιακή από την εσωτερική πλευρά του πεζόδρομου.

Η λύπη να φωνάξει για να μην γίνει καρκίνος»